Az SZDSZ ellenzékben nem szavazhat

Az SZDSZ ellenzéki pártként nem szavazhatja meg a kisebbségi MSZP-kormány által benyújtott költségvetési törvényjavaslatot, mert a konstruktív ellenzékiségbe ez nem fér bele. Erről John Emese, az SZDSZ ügyvivője beszélt pénteken Kecskeméten sajtótájékozta

Aki politikával foglalkozik, az tudja, hogy a költségvetés megszavazása arról szól, hogy megszavaztam a kormányzópárt teljes programját - mondta a liberális ügyvivő, a fővárosi közgyűlés SZDSZ frakciójának vezetője.

John Emese szerint ha a költségvetést az SZDSZ mint ellenzéki párt megszavazza, elveszíti hitelességét, mert attól kezdve nem igazán lehet arról beszélni, mi az, amivel nem ért egyet. Hozzáfűzte: a költségvetés megszavazása esetén joggal vetődik fel, hogy az SZDSZ ellenzéki párt-e, ha pedig támogatja az MSZP programját, akkor jogosan merül fel az a kérdés, miért lépett ki a kormányból.

Ehhez hasonló szavazások sorra elő fognak kerülni minden héten - vetítette előre az ügyvivő, példaként felhozva a kormányátalakítás megszavazást.
John Emese hangsúlyozta: az MSZP és az SZDSZ jelenleg tanácstalanul áll a kialakult helyzet előtt és gondolkodik.

Kérdésre válaszolva az ügyvivő elmondta: elképzelései hasonlóak azokhoz, amiket Fodor Gábor liberális elnökjelölt képvisel. Kiemelte: lát lehetőséget a koalíció újratárgyalására, de csak megváltozott feltételek, más program és más személyek mellett.
Az SZDSZ politikusának határozott véleménye, hogy az előrehozott választások kérdése a jövő évi költségvetés benyújtásakor mindenképpen eldől.

Arra a kérdésre, hogy a kisebbségi kormányzás jó-e az országnak, csak egyértelmű választ lehet adni - fogalmazott John Emese.

Forrás: MTI