Az altatódaltól jobban tanul a gyerek

Kutatások bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik altatódalon nőttek fel, jobban teljesítenek az iskolában.

Tudták, hogy komoly kutatások bizonyítják, kapcsolat van a dalok és az agyműködés között? Sőt, egy halkan dúdolt altató akár gyermekük később tanulmányait is jótékonyan befolyásolhatja? Pölöskey Valéria védőnő, valamint Buda Gábor zenész be is avattak az új felfedezésbe.


- A kezdetekben mindennek az alfája és az omegája a ritmus. Gondoljunk csak arra, hogy a mama szívdobogása miként hat a kisgyerekre a születés után is. Nyugtatólag. A világon mindennek ritmusa van, a költészetnek, a dalnak, és még sorolhatnánk. A kisgyerekeket a ritmus megfogja, megragadja, elbűvöli. Nem véletlen, hogy az anyuka, miközben a gyermekét ringatja, altatódalt dúdol. Ritmus és nyugalom, ez a titka a kiegyensúlyozott kicsinek. Én ebben hiszek – mondja Buda Gábor az Alma együttes vezetője, énekese.


A zenekar a kezdetekben csak felnőtteknek játszott, de az elmúlt időben maximálisan átváltoztak gyermekzenekarrá. Ők azok, akik lehetővé teszik, hogy egy altatódal-szövegíró verseny legjobb öt pályamunkáját megzenésítsék.


- Már rengeteg apától és anyától kaptunk szövegeket. Őszintén mondom, hogy igazi gyöngyszemek is vannak köztük. Valaki például 4 olyan verset írt, hogy teljesen elámultunk. Lényegében 5 dalt zenésítünk meg, amit majd a közönségnek is lesz alkalma bírálni.


- A babának az első valós ritmus a mama szívdobogása, majd a járás. Mint a természetben mindennek, ezeknek ismétlődése van, ami a kisgyereket elringatja. Ugyanez igaz, akkor, amikor az anya altatódalt mesél. Utóbbi az agy limbikus rendszerére hat, azt serkenti. Ezáltal az utóbbi terület mind jobban és jobban kiteljesedik. Így történhet meg, hogy egy zenehallgató gyerek agyműködésén a zene pozitív hatásai valóban meglátszódnak, mondjuk a későbbi tanulmányi anyagok tekintetében – mondja Pölöskey Valéria, védőnő.

Forrás: netbulvar.hu