A Reneszánsz év eredményei

Nagy érdeklődés kísérte a Reneszánsz Év keretében, összesen 910 millió forint értékben meghirdetett tudományos és művészeti pályázatokat, amelyre csaknem ezren jelentkeztek - tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium sajtóirodája pénteken az MTI

"A kulturális élet szinte minden területét érintő pályázatok lehetőséget biztosítanak tudományos konferenciák megvalósításához, irodalmi és színházi művek megszületéséhez, tehetséges zenészek, szakemberek érvényesüléséhez" - tudatta a tárca.

Az összegzés szerint a Reneszánsz túrák Magyarországon című pályázatra 481 iskola jelentkezett az ország minden szegletéből. A támogatott túrákon résztvevő diákok meghatározó múzeumi élményekkel gazdagodhatnak, művészeti alkotásokkal bővíthetik ismereteiket, tudományos ismeretterjesztő, interaktív kiállításokon, valamint múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt az év folyamán.

A reneszánsz a mai színház tükrében című pályázatot színházi társulatok és szakemberek részére írták ki, 72 magyarországi és határon túli színházi társulat nyújtott be pályamunkát a reneszánszhoz kötődő, de műfaji megkötés nélküli új, egész estés produkciók létrehozását célzó pályázatra.
A fiatal zenészek és kulturális menedzserek külföldi továbbtanulásának támogatására kiírt komolyzenei pályázat célja, hogy elindítson fiatal zenei tehetségeket a nemzetközi karrier felé vezető úton. A támogatást a 12 jelentkező közül 5 tehetséges fiatal művész kapja meg, akik a program keretei között egy évet tölthetnek el egy általuk kiválasztott, vagy a Klassz Zenei Iroda által felajánlott külföldi zenei intézményben, zenei fesztiválnál.

Az árpilis 30-i határidőig csaknem kilencven pályamű érkezett a fordítás-támogatási pályázatra. A támogatás lehetővé teszi fordítói ösztöndíjak biztosítását, fordítók és kiadók tájékoztatására információs anyagok létrehozását, idegen nyelvű honlap-fejlesztést, és a nemzetközi könyvvásárokon való intenzívebb részvételt.

Százhúszan indultak a Balassi Intézet pályázatán, amelynek célja, hogy különféle tudományos programokkal és kiadványokkal méltó emléket állítson a magyar reneszánsz kiemelkedő alakjának, Mátyás királynak és korának. A beérkező pályaművek közül azok a programok részesülnek támogatásban, amelyek Hunyadi Mátyás személyét és korát, a humanista és reneszánsz kultúrát állítják fókuszba, valamint a korhoz kötődő emlékeket dolgozzák fel.

A műszaki örökség reneszánsza témájú pályázattal lehetőséget akarnak teremteni a vidéki örökség értékeinek megújítására, korszerű bemutatására. A pályázat támogatja továbbá a műszaki, technikai- és közlekedéstörténeti emlékanyag, valamint az ipari örökség védelmét.
A Reneszánsz Év 2008 programsorozatát Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából rendezik meg. Az évad költségvetése 4 milliárd forint, ebből 1,4 milliárd forint jut a programok finanszírozására, 2,6 milliárdot pedig pályázatokra és fejlesztésekre fordítanak.

A tárca elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdette meg 2008. február 12-én több mint 1,2 milliárd forint összértékben. Az igen nagy érdeklődést kiváltott pályázatok után április elején 910 millió forint értékben újabbakat indított el, a Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázaton pedig 220 millió forintot osztanak szét.

Forrás: MTI