A gótikus rock legendája nálunk koncertezik

A gótikus rock és az úgynevezett deathrock legendája, az egyház- és politikaellenes provokációiról is ismert amerikai Christian Death május 19-én Budapesten lép fel. Az 1979-ben alakult együttes tavaly megjelent új lemeze, az American Inquisition a 2001.

A csapatot Rozz Williams alapította Los Angelesben. A Christian Death név szatirikus szójáték a Christian Dior márkával. Williams fémjelezte a kiváló bemutatkozó korongot, az Only Theatre of Pain-t 1982-ben, ám a labilis idegzetű énekes 1985-ben otthagyta társait. Utóbbiak Valor Kand vezetésével együtt maradtak és Christian Death néven folytatták tovább - akárcsak Rozz. Ennek az lett a következménye, hogy a 90-es években a két banda ugyanazon a néven jelentetett meg lemezeket, ráadásul folyamatosan cserélődő felállásban.

A névhasználat körüli acsarkodó vitákat Rozz Williams öngyilkossága zárta le 1998-ban. (Rozz egykori társai CD 1334 néven zenélnek.)

Rozz Williams és Valor Kand ugyan gyűlölte egymást, de a két Christian Deathnek sok közös vonása volt (van): függetlenség a rockzene uralkodó trendjeitől, csekély üzleti és kritikai elismerés, valamint a gyakran provokatív, sötét és hátborzongató zenék és dalszövegek. Utóbbiak gyakori célpontja a vallás, a katolikus egyház, a korrupció, az egyház és a politika összefonódása.

A Christian Death hírhedt 1988-as lemeze, a Sex And Drugs And Jesus Christ - legismertebb dala a This Is Heresy (Ez eretnekség) - borítóján egy önmagát heroinnal belövő Krisztus-szerű alak látható. Az album Európa- és Amerika-szerte tiltakozó akciókhoz vezetett a keresztény fundamentalisták körében: több helyen nyilvánosan égették el a lemezt.

A gótikus rock tanítómesterének tartott Christian Death legutóbbi lemeze az Egyesült Államok terrorizmus elleni küzdelmét újkori inkvizícióként mutatja be.

A Negative Art által május 19-re az A38 hajóra szervezett koncert egy három hónappal ezelőtt elhalasztott fellépés pótlása. A Christian Death mellett fellép a nyíregyházi Autumn Twilight és az olasz Them Philosophy.

Forrás: MTI