Jön a gumibitumen!

Új technológiát dolgozott ki a gumibitumen gyártásához a veszprémi Vegyipari Kooperációs Kutatóközpont. Az új eljárással olcsóbban lehet tartós, kátyúktól mentes utakat készíteni. A kutatóközpont konzorciumának szerződését szerdán újították meg.

A veszélyes anyagnak számító autógumikból granulátumot állítanak elő, és hozzákeverik a bitumenhez. Ez 30 százalékkal növeli meg az utak élettartamát. Jobban ellenállnak az időjárás viszontagságainak, nem kátyúsodnak, és halkabban gördül rajtuk az autó.

A gumibitumen önmagában nem újdonság. Régóta ismerik, már a világháború előtt a pesti villamosvágányokat is ebbe fektették. Az Egyesült Államokban gyártják jelenleg is, és használják a sivatagos, és a hideg területeken. Ám, ha a gumiőrleményt belekeverik a bitumenbe, az leülepszik, tárolásához speciális gépekre van szükség. Ennek megszüntetésére egy olyan adalékot fejlesztettek ki, amellyel a gumit stabilizálni lehet a bitumenben.

Az eljárással olcsóbb a gumibitumen előállítása, mint hagyományosan. Négy kísérleti útszakasz készült az új gumibetonnal eddig, Veszprémben és Zalaegerszegen. Szlovákiában folynak előkészítő kísérletek. A kereskedelmi bevezetése a tervek szerint jövőre várható.

Az innovációt a Vegyipari Kooperációs Kutatóközpont szakemberei dolgozták ki. Szerdán újították meg a Pannon Egyetem, a MOL Nyrt, hat másik cég valamint az Ipar a Veszprémi Mérnökképzésért Alapítvány közreműködésével létrehozott konzorcium szerződését. A konzorcium 2001-ben alakult az innováció, a fiatal tehetségek szakmai fejlődésének támogatására.
Forrás: hirado.hu