Fiatal fordítók versenye az EU-ban

Az Európai Unió tagállamainak középiskolásai számára írt ki fordítási versenyt csütörtökön az Európai Bizottság. Az EU-ban működő középiskolák szeptember 1. és október 28. között jelezhetik, hogy részt kívánnak-e venni a november 27-én tartandó versenyen.

A részvételre összesen 690 iskola 2760 diákját választják ki, Magyarországról 24 iskola indulhat. A versenyben az 1991-ben született diákok vehetnek részt. Az indulók az unió 23 hivatalos nyelve közül szabadon választhatják ki, hogy mely nyelvi kombinációban kívánnak fordítani. A versenyt valamennyi tagállamban egyszerre rendezik meg, a felügyeletet az iskolák látják el.

A Juvenes Translatores versenyt másodszor rendezik meg, az ismétlésre a bizottság közleménye szerint egyebek között a tavalyi megmérettetés "résztvevőinek lelkesedése és pozitív visszajelzései ösztönözték" Brüsszelt.

- Az első verseny sikerei közt meg kell említeni a többnyelvűség támogatását, a nyelvtanulásban rejlő értékek kiemelését, továbbá azt, hogy fokozta az érdeklődést a döntő jelentőségű, olykor mégis a háttérben maradó fordítói szakma iránt - mondta Leonard Orban többnyelvűségért felelős biztos.
A verseny győztesei meghívást kapnak a jövő márciusban Brüsszelben rendezendő ünnepségre, ahol Orban biztostól vehetik át díjaikat. A versenykiírás péntektől érhető el a http://ec.europa.eu/translatores internetes honlapon.

Forrás: MTI