Az NFÜ projektcsomagja

Húszmilliárd forintos projektcsomagot indít a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az e-befogadás kezdeményezés keretében, amely a magyar állampolgárok elektronikus közigazgatásban (e-közigazgatás) való aktívabb részvételét segíti elő.

Az e-fizetés azt jelenti, hogy az ügyintézés során akár otthonról lehetségessé válik az illetékek, díjak kifizetése. Megvalósul a cégbírósági eljárások elektronizálása, bevezetik a vámeljárásokban az egyablakos elektronikus ügyintézést és kibővül a központi költségvetés-gazdálkodási rendszer, amely az állam modernizálása szempontjából jelentős előrelépés.

Az NFÜ operatív programjai között szerepel az e-közigazgatás fejlesztése, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap 100 milliárd forinttal finanszíroz. Összesen mintegy 450 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, amelyet az informatika fejlesztésére fordíthat - fűzte hozzá a hatóság vezetője.

Bálint Ákos hangsúlyozta: az e-befogadás program csak akkor lehet sikeres, a célok akkor valósulhatnak meg, ha minél többen használják ki az internet nyújtotta lehetőségeket. Ezért az NFÜ fontosnak tartja és támogatja az olyan programokat, melyek növelik az internet felhasználók számát.
Ilyen a Digitális Magyarország Tavasza nevű kezdeményezés, amelynek célja, hogy az információs társadalmi befogadás (e-befogadás) eszméjének terjesztésével elősegítse a magyar információs társadalomból hiányzó emberek (idősek, kisebbségiek, szegények, fizikai hátránnyal élők) felzárkóztatását a világháló nyújtotta lehetőségek megragadásával.

Dombi Gábor, az Inforum nevű civil szervezet főtitkára szerint az e-befogadás a társadalmi szolidaritás egy új, speciális formája; azoknak szeretnének segítséget nyújtani, akik nem készültek fel arra, hogy egy egyre jobban modernizálódó Magyarországnak legyenek a polgárai.

Ezért arra hívta fel a szervezetek, cégek, magánszemélyek, média és az állam figyelmét, segítsenek abban, hogy a magyar lakosság többsége internet használó legyen. Ez ugyanis nemcsak a piacra gyakorol jó hatást, hanem növeli az életminőséget és a demokrácia kiteljesedését - tette hozzá Dombi Gábor.

Forrás: MTI