Korrupciógyanú Debrecenben

Húsz év alatt 3,5-4 milliárd forint bérleti díjat fizet ki Debrecen városa a helyi Lycium hotel bérleti szerződése alapján úgy, hogy a szálloda azt követően sem kerül a város birtokába - közölte Zsiros Zsolt és Varga Zoltán szocialista önkormányzati képvi

 Zsiros Zsolt emlékeztetett rá, hogy a Lycium hotel megépítését annak idején a Kölcsey központtal majdan megnövekvő konferencia-turizmussal indokolták a befektetők.

Azóta a tények igazolták azt, amire a szakértők már a hotel építésekor figyelmeztettek: a Kölcsey központ nem vonz Debrecenbe jelentős konferencia-turizmust, így az azzal egy épülettömbben felépített Lycium hotel üzemeltetése sem lehet nyereséges - tette hozzá.

A szocialista politikus szerint ezt felismerve a befektető szabadulni kívánt a hibás üzleti megfontolásokon nyugvó beruházástól, ezért azt átadta üzemeltetésre a Debreceni Vagyonkezelő Részvénytársaságnak.

Ezzel ismételten bebizonyosodott, hogy a városi holding nem a debreceni lakosok, hanem egy szűk befektetői csoport érdekeit képviseli - jegyezte meg Zsiros Zsolt.

Felidézte, hogy eredeti szándék szerint a városi beruházásban épülő Kölcsey központ mellett egy szállodát és egy irodaházat épített volna fel a kivitelező saját kockázatára.

Menetközben derült ki, hogy a városi fideszes vezetésen kívül senki sem ismerte az eredeti szándékot, hiszen az irodaházból Modern Művészeti Központ lett, amire egyébként szükség van, de ez a "kanyar" azért kellett, hogy az építésre a közbeszerzési eljárást ki lehessen kerülni, biztosítva, hogy a vezetés számára kedves vállalkozó építkezhessen - hangzott el.

Zsiros Zsolt megjegyezte azt is, hogy a hotel üzemeltetését a város úgy vette át, hogy a bérleti díjat nem piaci alapon számolta ki. A város várhatóan 3,5-4 milliárd forint bérleti díjat fizet a beruházónak úgy, hogy a futamidő végén az ingatlan a beruházóé marad - mondta Zsiros Zsolt, aki szerint a szálloda az első évben 70 millió forint veszteséget okozott a városnak.

Varga Zoltán önkormányzati képviselő hozzátette: több információ arra utal, hogy a bérleti díj rugalmas, hiszen a kialakításakor az az elv volt érvényben, hogy a díj fedezze a kivitelező által az építkezéshez felvett több milliárd forintos bankhitel törlesztését is.

Az üzleti élet ilyen megkötést nem enged meg, hiszen ez leveszi az üzleti kockázat terhét a befektetőről - fűzte hozzá.

Varga Zoltán végezetül megjegyezte: egyértelmű, hogy a Lycium hotel a következő kétes értékű - egy, a sok közül - üzlet azon beruházások sorában, ahol mérhető, megfogható kára származik Debrecennek, s amelynek árát a város lakói havonta fizetik meg az irreálisan magas közüzemi díjakban, a "városi sarcban".

Varga Zoltán feltette a kérdést: vajon milyen megfontolások alapján köttetnek Debrecenben olyan szerződések, amelyeknek egyértelmű vesztese csak a város lehet?

Forrás: MTI