Évfordulót ünnepel az izraeli Új Kelet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jeruzsálemi látogatásáról, Izrael állam születésének történetéről, Izrael magyar születésű megálmodóiról és a függetlenség napi programokról számol be az Új Kelet, Izrael egyetlen magyar nyelvű független napilapja, amely ün

Az 1948 óta megjelenő újságban egészoldalas írás olvasható arról, hogy Izrael állam születésének 60. évfordulója alkalmából a magyar miniszterelnök mellett Simon Peresz államelnök meghívására Jeruzsálembe érkezik George Bush amerikai elnök, Viktor Juscsenko ukrán államfő, Lech Kaczynski lengyel államelnök és Robert Fico szlovák kormányfő. A híradás szerint Albánia, Ruanda, Horvátország, Burkina Faso magas rangú képviselői is ellátogatnak Izraelbe.

Izrael állam születésének történetét foglalja össze a Kárpát-medencén kívüli egyetlen magyar nyelvű napilap ünnepi számának fő cikke. Az Izrael állam kikiáltását, az első miniszterelnököt, David Ben Guriont, valamint a hatnapos háború végét ábrázoló képek mellett az írás az 1930-as évektől kezdve veszi sorra az állam megszületéséhez vezető út mérföldköveit.

Herzl Tivadar és Max Nordau magyar származású cionista politikusokról, illetve a 100 éve született zsidómentőről, Oskar Schindlerről is cikket közöl az Új Kelet.

Egyidős Izrael államával a Gondos és Sosana nevű haifai könyvkereskedés - olvasható a lapban. Az 1948-ban nyílt bolt alapítója, Gondos Sándor 1946-ban még az Andrássy úton üzemeltetett könyvesboltot, sőt a könyvnapon is standot állított.

Magyarországi hírekről is beszámol az ünnepi kiadás: a Pécsett nyíló Holokauszt Múzeum és a budapesti Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem háromnapos konferenciájának is írást szentel a lap.

Az Új Kelet a csütörtöki, függetlenség napi programokra: a haditengerészeti bemutatóra, a légierő akrobatikai mutatványára, a tengeralattjárók felvonulására és a kommandós bemutatóra is felhívja a figyelmet.

Izrael Állam létrejöttét 1948. május 14-én Tel-Avivban deklarálták az ENSZ-szavazást követően. Azóta minden évben a zsidó naptár szerint számított évforduló előtti napon az ország hősi halottaira emlékező gyásznapot tartanak, amikor országszerte egy-két percre megáll az élet és megszólalnak a légvédelmi szirénák.
Forrás: MTI