Másfél éve tartják az ágyhoz szíjazva

Másfél éve tartják az ágyhoz szíjazva a 27 éves K.R.-t a Jahn Ferenc Kórház zárt pszichiátriai osztályán. Másfél évvel ezelőtt 10 alkalommal elektrosokkolták, amely után, az édesanya elmondása szerint, a fiú állapota drámai romlásnak indult. – Meg f

Miután a felkavaró ügy a média figyelmét is élénken felkeltette, a kórház igazgatója közleményt adott ki, amelyben az ügyet úgy állítja be, mint amely körül minden rendben van. "A beteg nincs krónikus osztályon és a fizikális állapota is megfelelő", írja a közlemény. – A fiú valóban nincs krónikus osztályon – a zárt osztályon van – mondja Dobos János, annak az emberi jogi alapítványnak az elnöke, amelyhez az édesanya kétségbeesésében fordult. – Kérdéses persze, hogy ha egy olyan osztály, ahol valakit 18 hónapja tartanak, nem minősül krónikusnak, akkor mi minősül annak.

"Nem elektrosokk, hanem elektrokonvulzív kezelés történt, ami azt jelenti, hogy a beavatkozás műtéti altatásban történik, így a beteg számára kellemetlenséget nem jelent és a kezelés után pszichés állapota javul", írja továbbá a kórházi közlemény, amely kijelentés azért meglepő, mert az elektrokonvulzív kezelés és az elektrosokk tökéletesen egy és ugyanaz a dolog, ahogy az a szakmai leírásokban is fellelhető. Ráadásul a fiú ápolási lapjain a kezelést a "RES" szóval jelölik, amelynek jelentése: relaxációs elektrosokk. A fiú kezelés utáni javuló pszichés állapotának ellentmondani látszik az a tény, hogy az ápolási lapokon ilyen bejegyzések olvashatók: "RES kezelést megkapta. Egész nap ordít."

– Az eljárás kártékony hatásait manapság azzal próbálják elrejteni, hogy a pácienst altatásban, izomlazítóval, tiszta oxigén adagolásával elektrosokkolják, ám ettől még a kezelt agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt – mondja az alapítvány elnöke, Dobos János.

"Az elmúlt időszakban három szakmai vizsgálat történt a beteg gyógykezelésével kapcsolatban. Mindhárom szakmai vizsgálat azt állapította meg, hogy a beteg gyógykezelése kifogástalanul történik", írja még a kórház közleménye. – Ez utóbbi megállapítás – mondja Dobos János – még riasztóbb, mintha szakmai szabályszegést találtak volna. Hogy lehet az, hogy olyan kezelések kapnak állami támogatást, amelyek szabályosan, "kifogástalanul" alkalmazva tönkreteszik a páciens életét?

Az ügyben nemrégiben az ügyészség a nyomozás folytatását rendelte el.

Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért

Forrás: OS