Holnap lesz az Asztma Világnapja

Május első keddjén, idén 6-án tartják az Asztma Világnapját, amelyről 1998 óta emlékeznek meg a Világmozgalom az Asztmásokért (GINA) kezdeményezésére. Célja a figyelemfelhívás, mert a világszerte rohamosan növekvő számban előforduló, légszomjat okozó idül

Az asztma görög eredetű szó és nehéz légzést jelent. Elsőként Hippokrátesz, az orvostudomány atyjának tekintett tudós írta le ezt az allergiás betegségeket, amelynek jellemzője, hogy a hörgők mindenféle külső ingerre különlegesen érzékenyek, s beszűkülnek. Bizonyos behatásra asztmás görcs alakulhat ki, ám a betegségnek vannak tünetmentes időszakai is. A betegség pontos oka "orvosi rejtély", az azonban bizonyos, hogy a hajlam genetikailag örökölhető, s a por, a levegő szennyezettsége, valamint a szervezet fizikai megerőltetése hozzájárulhat a légutak összeszűküléséhez.

A hullámszerűen visszatérő fulladásos időszakokban az asztmás görcsök mellkasi sípolással, búgással nyilvánulnak meg, a kiváltó ok lehet egyebek között házi por, dohányfüst, mikroorganizmus. Létezik sportasztma is, amikor az intenzív testmozgás váltja ki a légzési problémákat. A gyakori fulladások maradandó tüdőkárosodást okozhatnak, súlyos rohamban akár fulladásos halál is bekövetkezhet. Mai ismereteink szerint az asztma nem gyógyítható, de kezelhető, s az asztmás beteg teljes, aktív életet élhet.

Becslések szerint világszerte mintegy 300 millió ember szenved ebben a betegségben, s számuk rohamosan növekszik. Az asztma világméretű előretörése megfigyelhető a felnőtteknél és a gyerekeknél egyaránt, de a gyermekeknek mintegy fele "kinövi" asztmáját.

Magyarországon mintegy százezer asztmás gyermek és több mint kétszázezer asztmás felnőtt él. Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött a kezelés, a korszerű készítményekkel a betegek többségénél jól kontrollálhatók az asztmás tünetek.

Kutatások igazolták, hogy a Hatha-jóga - a légzési kapacitás javítása, a mellkasfal tágulékonyságának, illetve az erőltetett kilégzési térfogatok növelése révén - kedvező lehet számos légúti betegség, így az asztma kezelésében is. Az asztmás betegek között sok közismert személy is található, csak néhány azok közül, akik az asztmájuk mellett váltak sikeressé: Charles Dickens, Marcel Proust, Theodore Roosevelt.

Forrás: MTI