Meghalt a névtelen beteg

Elhunyt Dél-Koreában az a névtelen orosz beteg, aki évek óta tengődött egy ottani kórházban emlékezet nélkül, s akiről csak néhány napja derült ki, hogy orosz.

Alekszadr Gyergiljev nyolc éve indult Dél-Koreába dolgozni, s hamarosan nyoma veszett, családja hiába kerestette.

A puszani kórházba mintegy másfél éve került súlyos koponyatraumával, iratok nélkül, s az orvosok életét ugyan megmentették, de beszélni, mozogni már nem tudott.

A kórház személyzete mindent elkövetett, hogy kiderítse, ki a névtelen páciens, de csak nemrég találtak a zsebében egy cirill betűkkel írt cédulát, s ezután próbálkoztak orosz szóval, amelyre mintha reagált volna.

A konzulátus az orosz lapok beszámolói szerint elzárkózott a segítségtől a bonyolult ügyben, de a dél-koreai sajtó beszámolt a különös betegről, s ekkor az ottani orosz diaszpóra asszonyai a segítségére siettek: rendszeresen látogatták, s ők mozgósították az orosz sajtót is.

A tévében látta meg rég holtnak hitt és néhány éve holttá is nyilvánított férjét családja: két lánya és felesége, Tamara Gyergiljeva, aki néhány nappal ezután, április 30-án az ottani orosz asszonyok segítségével meglátogathatta férjét.

A kómában lévő betegnek ígérte, hogy hazaviszi, talpra állítja, de hiába: Gyergiljev a felesége látogatását követő napon elhunyt.

A koreai hatóságok jelezték, hogy az ott most kezdődő ünnepek ellenére mindent elkövetnek, hogy egy-két napon belül elvégezzék a formaságokat. Az orosz külügyminisztérium pedig bejelentette: az orosz beteg személyazonosságát várhatóan csak a DNS-vizsgálatok tudják majd kétséget kizáróan tisztázni.
Forrás: MTI