Tőkés: Kormányzati támogatással felgyorsulhat az önrendelkezési folyamat

A határon túli magyar szervezetek összefogásával és a magyar kormányzat támogatásával felgyorsulhat az önrendelkezési folyamat - jelentette ki Tőkés László csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

"A magyar nemzetrészek önmagukban gyengék volnának nemzetközi szinten érdekeiket képviselni és megvédeni (…), de ha együtt próbáljuk érvényesíteni közösségi, kisebbségi jogainkat, akkor erőnk, összeadva, megnövekszik" - mondta a romániai európai parlamenti képviselő a több mint tíz határon túli magyar szervezetet tömörítő Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) ülését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ha elérjük fokozatosan, hogy a mindenkori magyar kormányzat is támogasson bennünket, akkor pillanatok alatt fölgyorsulhat az önrendelkezési folyamat. Amit elmulasztottak az egyes politikai vezetők és szervezetek az elmúlt másfél évben, azt egy-két éven belül sikerülhet behozni - hangsúlyozta a politikus.

Tőkés László elmondta, a lisszaboni szerződés ratifikálását követően állampolgári kezdeményezést indítanak annak érdekében, hogy az Európai Parlament tűzze napirendre az autonómiakérdést, és az unió teremtse meg az átfogó kisebbségvédelmi rendszer jogi kereteit.
A KMAT a közelgő szerbiai és romániai választásokon az autonómia képviselete iránt elkötelezett jelölteket támogatja - közölte a politikus, aki követendő példaként említette a vajdasági magyar szervezeteket, amelyek hosszú évek széthúzását követően képesek voltak összefogni.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kifejtette, a magyar pártok közös autonómiakoncepciója világos helyzetet teremt, fölülírja a másfél évtizedes belső csatározásokat.
A vajdasági magyar közösség érdeke, hogy az autonómiakoncepció elemei épüljenek be a szerb jogrendbe, ehhez minél erősebb parlamenti képviseletre van szükség - közölte a politikus.
A KMAT 2004-ben jött létre Nagyváradon azzal a céllal, hogy szerepet vállaljon a közösségi autonómiaformák megvalósításában. Mára a határon túli magyar közösségek szinte minden reprezentatív képviselője részt vesz a szervezet munkájában. Legutóbb 2008. március 19-én Budapesten ülésezett a KMAT, ekkor választották meg a szervezet új elnökének Tőkés Lászlót.
Forrás: MTI