Csökken a tűzoltók munkaideje

Júliustól heti 48 órára csökken valamennyi hivatásos tűzoltó munkaideje - mondta el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az MTI-nek. Tatár Attila altábornagy a vasárnapi tűzoltónap alkalmából adott nyilatkozatában közölte: olyan esz

A főigazgató elmondta, hogy július 1-jén - a kiképzést és a sikeres vizsgát követően - 486 tűzoltó tesz esküt a Hősök terén. Az új belépőknek köszönhetően lehetővé válik, hogy mind a 7 ezer 200 hivatásos tűzoltó munkaidejét heti 48 órára csökkentsék.

A szakszervezetek erőteljes érdekképviselete kellett ahhoz, hogy törvény garantálja: a tűzoltók heti munkaidejét három év alatt, 54 óráról 48 órára kell csökkenteni - közölte Tatár Attila. Hozzátette: a most felesküdő tűzoltók kiképzése kétmilliárd forintba került.

Az altábornagy megjegyezte, hogy az OKF a tűzoltók képzése mellett nagy figyelmet fordít a munkájukat segítő eszközök, védőfelszerelések beszerzésére is. Az elmúlt három évben a főigazgatóság megállapodott a szakmai szövetségekkel, hogy az egyes parancsnokságokon - a kockázati tényezőket figyelembe véve - milyen eszközöket szereznek be. Ennek nyomán mintegy 14 milliárd forint értékben vettek új eszközöket a tűzoltóknak.

Idén körülbelül ötmilliárd forintot fordítanak a tűzoltóságok eszközeinek fejlesztésére. Februárban Bajnai Gordon önkormányzati miniszter kétmilliárd forint értékben adott át magasból mentő gépjárműveket, illetve tűzoltóautókat, és még további két-hárommilliárd forintért vásárolnak eszközöket.

Tatár Attila közölte: szeretnék elérni, hogy jövőre több pénzt kapjanak működési-üzemeltetési költségeikre, és arra, hogy olyan különleges eszközöket is beszerezzenek, amelyekkel eredményesen kezelhetik a klímaváltozás okozta problémákat, mint például az erdő- és avartüzeket. Hozzátette: nemcsak fecskendőkről van szó, hanem a légi oltással kapcsolatos eszközökről is.

Az OKF továbbra is törekszik a szakzsargonban "fehér foltnak" nevezett területek csökkentésére, ahová a tűzoltóság nem tud 20 percen belül kiérni. Ennek érdekében továbbra is támogatják az önkéntes köztestületi tűzoltóságokat, amelyekből jelenleg 68 működik Magyarországon, és körülbelül 1,3 millió ember "tűzvédelmét" biztosítják.

Az önkéntes köztestületi tűzoltóságok ugyanolyan szolgáltatást nyújtanak, mint a hivatásos tűzoltóságok, csak kisebb területre koncentrálva. Mindenképpen szeretnénk a folyamatot továbbvinni, és idén három tűzoltó-egyesületet felkészíteni arra, hogy jövőre beléphessenek ebbe a körbe – mondta a főigazgató.

Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről 1834. május 4. óta emlékeznek meg a magyar tűzoltók. Az országos tűzoltónapot 1991 óta tartják ezen a napon. Idén a központi rendezvénynek Siófok ad otthont, amelynek tűzoltóság ebben az évben ünnepli megalakításának 125. évfordulóját.

A pénteki rendezvényen különböző tűzoltási és műszaki mentési célú technikai eszközöket és felszereléseket is kiállítanak, a bátrabbak pedig kipróbálhatják, légzésvédelmi felszerelésben hogyan tudnak tájékozódni a füstsátorban. A város útjain veterán tűzoltóautók vonulnak végig, bemutatva a járművek műszaki fejlődését a kezdetektől napjainkig.
Forrás: MTI