Vándordíj Győrött

Vándordíj-átadással és ünnepi műsorral köszöntötte kedden a tánc világnapját a helyi tánc és képzőművészeti iskola Győrött, a Bartók Béla Művelődési Központban. Először adták át az ünnepen az intézmény vándordíját, amellyel az iskola egy növendékének kivá

Lipovics János szobrászművész balettcipőt ábrázoló bronz kisplasztikáját idén Kovács Galavics Dominika vehette át Gyimesi Tamástól, a vándordíj alapítójától, aki csaknem három évtizeddel ezelőtt a balettiskola alapítója, s 22 évig igazgatója volt.

A kisplasztikát egy évig őrzi a kitűntetett növendék, majd 2009-ben, a tánc világnapján adja át annak a diáktársának, akit a szakmai grémium erre érdemesnek tart.

Bombicz Barbara, az intézmény igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy a tánc világnapját világszerte április 29-én, Jean-Georges Noverre francia táncos-koreográfus születésnapján ünneplik.
Felidézte a balett Shakespeare-jének tartott 18. századi mester munkásságát, akinek a nevéhez fűződik a különféle történéseket, történeteket a tánc nyelvén "elmondó" balett megteremtése.
Az ünnepi műsorban klasszikus és modern táncokkal léptek fel a győri intézmény diákjai. A világnap ünnepi műsorában a Magyar Táncművészeti Főiskola egyik diákja, Majoros Balázs, Solymosi Tamás növendéke adott elő egy produkciót. A programot a pozsonyi táncművészeti konzervatórium növendékeinek előadása színesítette.

Forrás: MTI