Emelkedő bérek, nyugdíjak, javuló egészségügy

Az MSZP szerint az elmúlt hat évben emelkedtek a bérek, a nyugdíjak és a családi pótlék, javult az egészségügyi ellátás és jelentősen nőtt az autópályák hossza - mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese szerdán az MTI-nek, hozzátéve: tisztában vannak

"Tudjuk és tisztában vagyunk azzal, hogy nem minden volt sikeres, és a csalódásokkal is szembenézünk és változtatni fogunk rajta. Van még két évünk" - fogalmazott a szocialista politikus, honvédelmi miniszter Navracsics Tibornak, a Fidesz frakcióvezetőjének sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva.

A tények azt mutatják, hogy az elmúlt hat évben megduplázódtak a bérek: átlagosan 104 ezer forintról 198 ezer forintra nőttek - közölte.

Navracsics Tibor sajtótájékoztatóján azt mondta: 2008-ra Magyarország az 1990 utáni időszak legsúlyosabb válságába került, az ország szociális válságban van, gazdasági válság küszöbén áll és egy politikai válság kellős közepén vergődik. Szerinte az MSZP-SZDSZ koalíció többségben sem tudott semmilyen jelentős kormányzati lépést elindítani, amely javította volna az ország pozíciót, és erre kisebbségi helyzetben lévő kormánynak még kevesebb lehetősége van.
Szekeres Imre szerint az inflációt is figyelembe véve ma nagyjából 30 százalékkal többet érnek az átlagos kerestek, mint hat évvel ezelőtt. Hozzátette: a nyugdíjak 38 ezer forintról 80 ezer forintra emelkedtek, vásárlóértékük negyven százalékkal magasabb.

Úgy vélte, csökkent a szegények és a gazdagok közötti jövedelemkülönbség.
Az elnökhelyettes szerint igazságosabbá tették a családtámogatást. Kifejtette: egy kétgyermekes család 2002-ben 9.400 forint családi pótlékot kapott havonta, ma 26.600 forintot kap.

Szekeres Imre közölte: bővült és javult az egészségügyi ellátás. Kórházak újultak meg, új járóbeteg-szakellátó központok jöttek létre, korszerűsítettek több háziorvosi rendelőt és letörték a gyógyszerárak emelkedését is - fűzte hozzá.

A politikus szerint 2002 és 2008 között megduplázódott az autópályák és az útfelújítások hossza. Ezer kilométer fölé emelkedett a gyorsforgalmi úthálózat, összesen 1.400 milliárd forintos útfejlesztés kezdődött meg - jegyezte meg.

Szekeres Imre szerint fele annyi központi hivatal, és negyedével kevesebb hivatalnok biztosítja az állami szolgáltatásokat.

Arra a kérdésre, hogy min változtatnak, az MSZP elnökhelyettese elmondta: többet szeretnének fejlesztésre fordítani, hogy megújuljon a magyar gazdaság. Közölte: az európai uniós forrásokat a területi kiegyenlítésre használják, az egészségügyben a járóbetegellátást és a szakrendelői hálózatot tovább fejlesztik, a korszerűtlen iskolákat felújítják.

Arra a kérdésre, hogy a gazdasági növekedés alacsony szintjén hogyan javítanának, Szekeres Imre közölte: a gazdaság növekedése az egyensúly megteremtése miatt lassult le, ezen úgy lehet változtatni, hogy beruházásokra és exportra ösztönzik a vállalkozásokat.
Ezt a folyamatot a jegybank monetáris politikájának is segítenie kell - fűzte hozzá.

Egy másik kérdésre, hogy lesz-e adóreform, adócsökkentés, a politikus azt mondta: az adószerkezet átalakítására mindenképpen van lehetőség. Erre az átalakításra nyár végig fog a kormány javaslatot tenni, a gazdasági növekedést fogja elősegíteni, az élőmunka terheit csökkenti - tette hozzá.
Forrás: MTI