Nem bírta az elektrosokkot

Továbbra is folyamatosan az ágyhoz kötözve tartják a 27 éves K.R.-t a budapesti Jahn Ferenc kórház pszichiátriáján, miután 10 elektrosokkot követően a férfi állapota drámai romlásnak indult.

 Bár a pszichiátriai kezelés előtt a férfi nem volt veszélyeztető, jelenleg mégis veszélyeztető állapotra hivatkozva tartják folyamatosan az ágyhoz kötözve, immár másfél éve.– Meg fogják ölni a fiamat ebben a kórházban – mondta a férfi anyja, aki mindeddig sikertelenül próbálta fiát kimenekíteni az embertelen kezelésekből és bánásmódból.


Az elektrosokkot a kórház pszichiáterei azért kezdeményezték, hogy "kigyógyítsák" K.R.-t egy szeretett személy halála miatti "depresszióból". Bár az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy az elektrosokk embertelen módszer, amit valószínűleg a "Száll a kakukk fészkére" című film után betiltottak, az elektrosokkot még a mai napig is használják számos pszichiátrián – Magyarországon is.

Az eljárás kártékony hatásait manapság azzal próbálják elrejteni, hogy a pácienst altatásban, izomlazítóval, tiszta oxigén adagolásával elektrosokkolják, ám ettől még a kezelt agyát láthatatlanul átégető elektromos áram ma is ugyanolyan pusztító, mint amilyen mindig is volt. A páciensekkel előzetesen aláíratott tájékoztató – amely főként az elektrosokk pozitív voltát bizonygatja – a legkomolyabb káros hatásokról nem tájékoztat, így például arról sem, hogy – a Pszichiátriai Szakmai Kollégium állásfoglalása szerint – az elektrosokk leggyakoribb mellékhatása az "amnézia, amely esetenként tartós, néha maradandó is lehet", illetve arról sem, hogy "az ECT [elektrosokk] esetleges előnyei más lehetséges gyógymódokkal szemben tudományosan nem kellően dokumentáltak".

Mivel fia a pszichiátriai kezelések után gyakorlatilag tönkrement, K.R. édesanyja egy emberjogi alapítványhoz fordult, amely a pszichiátriákon történő sérelmek kivizsgálásával foglalkozik. Az alapítvány panasszal fordult a hatóságokhoz K.R. pszichiátriai kezelései miatt, és bár a rendőrségi vizsgálat először nem talált mulasztást, a közelmúltban az ügyészség mégis a nyomozás folytatását rendelte el.

Az alapítvány egyébként megpróbált már hivatalos adatokat szerezni arról, hány elektrosokkot végeznek ma Magyarországon, és hogy ezek hány esetben károsítják a pácienseket, ám erről központilag nem sikerült adatot kapni. Így továbbra is kérdéses, hogy az – egyébként már visszaszorulóban lévő – elektrosokk hány ember életét teszi tönkre hazánkban évről évre.


További információk:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
Tel.:342-63-55
info@cchr.hu
www.emberijogok.hu
Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért


Forrás: MTI-OS