MSZP: nincs szükség a frakciószabályzat jelentős módosítására

Az MSZP frakciószabályzatának jelentős módosítására nincs szükség, de az úgynevezett raportőri rendszert erősíteni kell. Erről Varju László, az MSZP frakcióigazgatója beszélt az MTI kérdésére keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A frakció működésére nézve egyértelműen változást jelent a kisebbségi kormányzás, nem elsősorban szabályozási, hanem működési oldalról - közölte a politikus annak kapcsán, hogy május 1-jétől szocialista kisebbségi kormány lesz Magyarországon.

Varju László szerint ma is megállja a helyét a 2002 és 2006 között kialakult, szigorú frakciószabályzat, jelentős módosításokra nincs szükség. A politikus utalt arra, hogy az előző parlamenti ciklusban 198 fős volt az MSZP és az SZDSZ koalíciós többsége.

Jelenleg a szocialista frakció 190 fős, két tartósan beteg politikussal.
A frakcióigazgató azt mondta, szeretnék megerősíteni az elmúlt fél évben kipróbált raportőri rendszert, ami az Európai Parlamentben is működő megoldás. Hozzátette: a raportőri rendszerben egy-egy törvény tárgyalásánál a képviselőknek személyes felelősségük van, és ez jobb egyeztetési lehetőségeket biztosít.

Raportőri rendszerben készítette elő az MSZP-frakció az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényjavaslatot; a raportőri csoportban a frakció különböző munkacsoportjainak egy-egy képviselője vett részt.

Varju László kitért arra, hogy Magyarországon nem ismeretlen a kisebbségi kormányzás, az Orbán-kormány idején már volt ilyen. Akkor azzal a lehetőséggel is éltek, hogy kétéves költségvetést fogadtak el - tette hozzá.

Az SZDSZ koalícióból való kilépése miatt május 1-jétől szocialista kisebbségi kormány működik Magyarországon Gyurcsány Ferenc vezetésével.

Forrás: MTI