Mozibotrány

Ez év végéig ideiglenesen az önkormányzat működteti majd a mozit Salgótarjánban - ezt a város polgármestere jelentette be a közgyűlés mai ülésén. A mozi azonban egyelőre nem alkalmas vetítésre, mert az ingatlanban a legutóbbi bérlő a felmérések szerint le

Az önkormányzat tőkeerős befektetőt keres, hogy pályázati úton hasznosítsa az Apolló mozit, de december 31-éig maga működteti - közölte Székyné Sztrémi Melinda. A polgármester elmondta azt is, hogy a körülmények egyelőre nem teszik lehetővé a filmvetítést. Bár a Salgó Vagyon Kft., az önkormányzat vagyonhasznosító cége már intézkedett a legutóbbi bérlő adóssága miatt kikapcsolt áramszolgáltatás visszaállításáról, helyre kell állítani az épületben és a berendezésekben keletkezett károkat is.

Tatár Csaba, a Salgó Vagyon Kft. ügyvezető igazgatója a napokban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az épületben az összes radiátor hiányzik, valamennyit levágták, csaptelepek tűntek el, leszaggatták a hangdobozokat, elvitték a vetítőgép alkatrészeit, több helyen megbontották a falat, és mindenütt szeméthalmok vannak.

Salgótarjánban már januártól nincs mozi, noha az önkormányzatnak 2006 februárjától 10 éven át biztosítania kell a szolgáltatást. Erre az kötelezi, hogy az Apollót tavaly 110 millió forintos pályázati pénzből újították fel, 55 milliós vissza nem térítendő támogatással.

A 2006-ban megválasztott új összetételű, Fidesz-KDNP vezetésű önkormányzat működése óta már két bérlő szerződését is felbontotta. Előbb a moziban 2004-től dolgozó Fusz Centrum Kft.-ét 2007 áprilisában, majd utódjáét, a Bjó Kft.-ét idén januárban.

A még az előző, szocialista városvezetés által megbízott Fusz Kft. ugyan jelentős fejlesztéseket hajtott végre, de összességében nem teljesítette a pályázati feltételeket - ez volt a felmondás indoka.
Tavaly júniusban 20 évre bérbe adták a mozit a sóshartyáni székhelyű Bjó Kft.-nek. A pályázatra akkor két ajánlat érkezett, a Bjó-é és a Fusz Kft.-é. A nyertes Bjó Kft. tevékenységi körében viszont nem szerepelt a mozgóképvetítés, így a két kft. egyezsége értelmében alvállalkozóként a Fusz Kft. biztosította a vetítést.

A Bjó-val januárban azért bontottak szerződést, mert amellett, hogy akkor már nem működött a mozi, az ígért fejlesztéseket sem végezte el, és másfél millió forintos bérleti díj- és rezsitartozást halmozott fel.

A bérleményt a Salgó Vagyon Kft. áprilisban önkényesen foglalta vissza, mert nem tudott kapcsolatba lépni az ott már jogszerűtlenül tartózkodó Bjó vezetőjével, Andrea Tainivel. Ekkor derült ki, hogy a készülő leltár szerint 15-20 millió forintos a kár, amiért a Salgó Vagyon rendőrségi feljelentést tesz.
Az ügyben ugyanakkor bírósági eljárás is folyik, mert a vagyonhasznosító cég birtokháborítás miatt is feljelentést tett azt követően, hogy a bérlő határidőig nem adta át az ingatlant.

Forrás: MTI