Az angol foci sztárjai házhoz jönnek

A SportKlub új mérföldkőhöz érkezett, hiszen a jövőben ezen a csatornán követhetik figyelemmel a labdarúgó FA Kupa küzdelmeit. A következő idénytől négy éven át a SportKlub televízió közvetíti itthon az angol labdarúgás legnemesebb küzdelmeit.

A világ legrégebbi, 137 éves kupasorozatát 160 országban követik figyelemmel, a jelenlegi idény küzdelmeit már több mint 600 millió szurkoló izgulta végig. A Football Association Challenge Kupa, általánosabb nevén FA Kupa az angol labdarúgó szövetség (FA) után lett elnevezve. 1871-ben alapították, így ez a világ legrégebbi labdarúgó versenysorozata. A kiírásban minden osztály csapatai részt vesznek, így fennáll a lehetőség, hogy egy alsóbb osztályú csapat egy Premier League-ben szereplő csapatot búcsúztat a kupából. A korábbi években walesi, ír és skót csapatok is részt vettek. A Glasgow-i Queen's Park például döntős volt 1884-ben és 1885-ben. Hat walesi klub, akik jelenleg az angol labdarúgó rendszerhez tartoznak, ma is versenyeznek a kupában: Cardiff City, Swansea City, Wrexham, Merthyr Tydfil, Newport County és Colwyn Bay.



Minden futballista álma lehet, hogy akárcsak egyszer is, de a magasba emelhesse a díszes serleget. Eddig 43 csapatnak sikerült ez a bravúr. Idén a Chelsea már nem védheti meg a címüket, mivel Ferenczi István csapata, a Barnsley keresztbe húzta a számításait és már a negyeddöntőben kiestek. Ezek az eredmények nem meglepők. A kupasorozatra jellemző, hogy a kis csapatok mindig felszívják magukat a rangos ellenfelek ellen, hogy megmutassák ország-világnak, mit is tudnak ők valójában. Így jutott el az idei sorozat elődöntőjébe egy másik magyart, Gera Zoltánt csapata a West Bronwich Albion is. Ám a végső sikerre már nekik sincs esélyük, mert a döntőt a Portsmouth, és a Cardiff City játssza. Nem lesz új név a kupa talapzatán, mert mindkét finalista sikerrel járt már egy-egy alkalommal. A Cardiff labdarúgói az 1927-ben született diadalt hozták össze, míg a Porthmouthnak az 1939-es siker mellett két elbukott döntő is kijutott.

A Wembley-t, a labdarúgás szentélyét, mint ismert, az utóbbi években átépítették, így az elmúlt időszakban rendre a most finalista Cardiff stadionjában, a Millenium Stadiumban rendezték a finálékat. Tavaly Frank Lampard már a Wembley-ben emelhette a magasba a trófeát.

Ez évtől az augusztus 10-én közvetített Angol Szuperkupával kezdve 2012-ig szezononként több mint 50 összecsapást, 75 óránál több élő közvetítést garantál a csatorna az angol futball szerelmeseinek. Mindezek mellett minden fordulót követően félórás összefoglalót is sugároznak – jelentette be Ralf Manthey, a SportKlub igazgatója.

A lehető legtöbb mérkőzés élő közvetítésével megtekinthetőek lesznek akár Gera Zoltán, Ferenczi István, Buzsáky Ákos, Priskin Tamás, Halmosi Péter, Vaskó Tamás, Fülöp Márton és Király Gábor kupamérkőzései is.

A SportKlub az FA Kupa mellett megszerezte több mint 20 hazai pályán játszott angol válogatott mérkőzés közvetítési jogát, illetve az angol fiatalok is az érdeklődés középpontjába kerülnek. Az U21-es labdarúgó válogatott legalább húsz mérkőzése is a SportKlub kínálatát képezi, így Stuart Pearce csapatának szinte minden mozzanatát nyomon követhetik majd. Első alkalommal augusztus 19-én az Anglia-Szlovénia találkozót tűzik képernyőre. Beckhamék küzdelmeibe augusztus 20-án az Anglia-Csehország összecsapáson kapcsolódhatunk be, ami szintén élőben lesz látható a csatornán.

A SportKlub Közép-Kelet Európa egyik kedvenc sportcsatornája, amely jelenleg Magyarországon kívül Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában, Szerbiában és Boszniában sugározza műsorát, októbertől pedig a horvát nézők is tagjai lehetnek a SportKlubnak. A legjobb futball-ligák, a motorsport legjava, minőségi bokszmeccsek, kosárlabda, torna, atlétika és más izgalmas sportesemények várják a sportok szerelmeseit. A Bundesliga, a Spanyol Bajnokság, a Chelsea TV, a MUTV és a Barcelona TV, csak néhány címszó a futballkínálatból. Sőt röviddel az élő közvetítések után a Forma-1 futamok is megtekinthetők.

A sajtótájékoztatón Kristóf Péter a SportKlub főszerkesztője mellett Ferenczi István és Buzsáky Ákos is felelevenítette az FA Kupa élményeit, persze mindenki, más szemszögből.

Elképesztő a hangulata az FA Kupának. A szurkolóink egyszerűen frenetikus állapotban várták a mérkőzéseket. Sátorban aludtak a stadionnál, hogy meg tudják venni a jegyeket – nyilatkozott Ferenczi István, a Barnsley magyar válogatott támadója, aki csapatával az idei kiírásban többek között a Liverpoolt és a Chelsea-t is búcsúztatva az elődöntőig menetelt.

Sajnos nekem nincsenek ilyen jó emlékeim a sorozatról, mivel többnyire már az első körben búcsúztunk, ennek ellenére én is éreztem azt a fantasztikus légkört, ami ezt az egészet körülveszi – fogalmazott Buzsáky Ákos, a Queen,s Park Rangers középpályása, aki bokasérülése miatt műholdas kapcsolással, Londonból jelentkezett be.

IKO Media Group 18 egyedi programot kínáló csatornát üzemeltet – kezdte ismertetését Enyedi András az IKO Kábeltévé Kft ügyvezető igazgatója. Csak a Sportklub csatornáknak 11 millió előfizetője van szerte Európában. Megteremtettünk egy olyan stratégiát, amit reményeink szerint minden egyes kábeltelevíziós csatorna követni fog. A digitalizáció ahogy növekszik egyre inkább a tematikus csatornák kerülnek előtérbe. Hisszük, hogy a minőségi kábeltelevíziózásé lesz a főszerep a következő években. Éppen ezért szeretnénk a nézőket minőségi programokkal kiszolgálni. Fontos a kábelszolgáltató partnereinkkel az együttműködés, hogy minél nagyobb igényt tudjunk kielégíteni ezen a piacon.

Az FA-kupa korábbi győztesei
11 - Manchester United
10 - Arsenal
8 - Tottenham Hotspur
7 - Aston Villa, Liverpool
6 - Blackburn Rovers, Newcastle United
5 - The Wanderers, West Bromwich Albion, Everton
4 - Sheffield United, Bolton Wanderers, Wolverhampton Wanderers, Manchester City, Chelsea
3 - Sheffield Wednesday, West Ham United
2 - Old Etonians, Bury, Preston North End, Nottingham Forest, Sunderland
1 - Oxford University, Royal Engineers, Clapham Rovers, Old Carthusians, Blackburn Olympic, Notts County, Barnsley, Bradford City, Burnley, Huddersfield Town, Cardiff City, Portsmouth, Derby County, Charlton, Athletic, Blackpool, Leeds United, Southampton, Ipswich Town, Coventry City, Wimbledon