250 milliós kár érheti Debrecent

Negyedmilliárd forintos kár érheti Debrecent egy érvénytelenített pályázat miatt - közölte Varga Zoltán (MSZP) önkormányzati képviselő kedden sajtótájékoztatón Debrecenben. A politikus emlékezetett rá, hogy az önkormányzat pályázatot írt ki a Nagytemplom

A debreceni Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft. és a budapesti Líra és Lant Zrt. pályázata - a szakbizottságok értékelése szerint - hasonló minőségű koncepciót vázolt fel, mindkét pályázó "láthatóan nagyon magas színvonalú és szinte azonos módon kívánja megvalósítani az ingatlan kulturális célra történő hasznosítását".

Ezen túlmenően a helyi kft. 250 millió forinttal többet ajánlott fel a hasznosításért, s vállalta, hogy a 10 évre szóló bérleti díjat egy összegben, előre kifizeti - mondta Varga Zoltán, aki ennek ismeretében érthetetlennek nevezte, hogy mégis érvénytelennek értékelték a pályázatot, s a város újat ír ki.
Varga Zoltán szerint az új pályázat kiírásának indoklásából egyértelműen kiderül, hogy debreceni fideszes vezetés a Líra és Lant Zrt.-t kívánja helyzetbe hozni.

Felidézte Kósa Lajos korábbi nyilatkozatát, amikor azt mondta: "... ha már egyszer egy helyi, debreceni vállalkozóról van szó, akkor én nagyon szívesen támogatom a debreceni vállalkozókat, (...) de én azt mondom, hogy még akkor is a debrecenit kell támogatni, hogyha egyenlőek a feltételek".
Ezúttal viszont nem egyenlőek a feltételek - jegyezte meg Varga Zoltán -, ugyanis azt a vállalkozót, aki több tucat debreceni családnak biztosít megélhetést, s negyedmilliárd forinttal többet ajánlott, nem támogatja a Kósa Lajos vezette önkormányzat.

A Líra és Lant Zrt. lepusztult külső környezetben lévő, egyébként színvonalas debreceni Fókusz Könyváruháza előtt tartott sajtótájékoztatón Zsiros Zsolt önkormányzati képviselő, az MSZP városi elnöke feltette a kérdést: mi az oka, hogy Kósa Lajos meghazudtolva önmagát, sutba dobva lokálpatriotizmusát, nem támogatja a debreceni vállalkozást, és ezzel több mint 250 millió forintos kárt okoz Debrecennek?

Szavai szerint a Líra és Lant tulajdonosi köre ad kézenfekvő magyarázatot. A budapesti cég tulajdonosa ugyanis az a Kolosi Tamás, aki 1998 és 2002 között Orbán Viktor miniszterelnöki tanácsadója volt, feleségének neve pedig a Pentaton Kft. ügyvezetőjeként a milliárdos "millenáris botrány" kapcsán merült fel.

Zsiros Zsolt politikai döntést gyanít az ügyben, de utalt arra is, hogy a Fidesz több mint kétmilliárdos tartozást görget maga előtt.

"A polgári pártnak minden forintra nagy szüksége van. Minden áron" - hangoztatta.

"A vagyonkezelési osztály előterjesztésére, a kulturális osztály szakvéleménye alapján, a kulturális bizottság azt javasolja a polgármesternek, hogy nyilvánítsa eredménytelennek a pályázatot és írjon ki új, kétfordulós pályázatot" - reagált az elhangzottakra közleményben Szentei Tamás, a polgármesteri hivatal kulturális osztályának vezetője.

Közlése szerint "... gazdaságilag - a bérleti díj vonatkozásában - a Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft. ajánlata, kulturális szakmai szempontból pedig a másik pályázó, a Líra és Lant Zrt. ajánlata kedvezőbb, mivel az utóbbi kiadói csoport (...) által vállaltak jobban illeszkednek Debrecen irodalmi életének jelenlegi színvonalához, a debreceni, irodalmat szerető közönség elvárásához".

Forrás: MTI