Tarolt a LADA project

Az acb Galéria és a LADA project művészei megosztva nyerték el az idén második alkalommal odaítélt Antenna Képzőművészeti Díjat. Az újonnan alapított közönségdíjat Göbölyös Luca kapta Úttörőnyakkendő című alkotásáért.

Mint Tóth András, az Antenna Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója a díjátadóval egybekötött hétfői eredményhirdetésen elmondta, az összesen hárommillió forinttal járó elismerést tavaly alapította a vállalat a magyar képzőművészek nemzetközi kortárs kiállításokon és vásárokon való részvételének támogatására és ösztönzésére.

A díjat idén is megosztották, így ha kisebb összeggel is, de két pályázó külföldi megjelenését tudják segíteni - mutatott rá Tóth András. Az acb Galéria Braun András, Halász Péter, Szűcs Attila, Tarr Hajnalka és Várnai Gyula alkotásaival a 2009-es Arte Fiera di Bologna nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáron fog indulni, a LADA project Lakner Antal, a Kis Varsó, Németh Hajnal, Sugár János és Komoróczky Tamás képviseletében a 2008-as berlini Art Forumon kíván részt venni.

Idén első alkalommal adták át az Antenna Hungária dolgozói által megszavazott, 300 ezer forinttal járó közönségdíjat, melyet a Knoll Galéria művésze, Göbölyös Luca nyert el.

A pályázatról szólva Tóth András elmondta, hogy idén 8 galéria jelentkezett 31 képzőművész képviseletében 61 műalkotással. A pályázati anyagokat szakértői kuratórium bírálta el, melynek tagja volt Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója, Zimányi Zsófia, a Budapesti Tavaszi Fesztivál igazgatója, Spengler Katalin művészeti szakértő, Sasvári Edit, a Kiscelli Múzeum igazgatóhelyettese is.

Petrányi Zsolt az idei pályázatokról szólva kiemelte, hogy azok az első kiírásra benyújtottakhoz képest jóval összefogottabbak, célratörőbbek voltak, ami azt mutatja, a galériák jobban megértették a kuratórium elvárásait. Elmondása szerint a benyújtott pályamunkák minőségén túl megvizsgálták az induló galériák referenciáit, szakmai múltját, eddigi külföldi szerepléseiket is.
Forrás: MTI