Kevés esély a túlélésre

Sokkal rosszabb a túlélés esélye, ha valakit agyvérzés vagy egyéb agyi katasztrófa miatt éjszaka, illetve a hétvégén visznek a kórházba, mint ha munkanapon, munkaidőben kerül ilyen okból valamelyik amerikai gyógyintézetbe. A hirtelen bekövetkező agyi ross

Az első vizsgálatban 857 amerikai kórház adatait dolgozták fel. Agyi katasztrófa hat év alatt ezeknek az intézeteknek az ellátási területén több mint 22 ezer esetben fordul elő. A kutatók azt nézték meg, hogyan alakult a betegek kezelése, sorsa attól függően, hogy munkanapon, reggel hét és este hat óra között kerültek az őrzőszobába, vagy éjszaka, esetleg ünnepnapon történt a rosszullét.

Matthew J. Reeves, a munkacsoport vezetője elmondta, hogy azok a betegek, akiket a kórházi személyzet teljes, megszokott munkaidején kívül vittek be az intézetbe, lényegesen rosszabb eséllyel úszták meg a drámai eseményt, közülük sokkal kevesebbnek sikerült túlélni a rosszullétet, mint azoknak, akiket napközben kezdtek kezelni. Ez kiváltképp az agyvérzés következtében beszállított betegek esetében volt így.

Ez azt jelentette, hogy azok a balszerencsések, akiknek agyi katasztrófája ünnepnapon vagy valamikor az éjszakai órákban következett be, mintegy 30 százalékkal rosszabb túlélési eséllyel folytatták a következő, kritikus napokat, mint a többi, hasonlóan beteg ember.

A másik vizsgálat Kaliforniában nézte át azoknak a kórlapját, akiket az ottani gyógyintézetekbe 1988 és 2004 között agyi katasztrófa miatt szállítottak be. Elképesztő adattömeget értékeltek: két és fél millió ilyen beteget ápoltak ebben az időszakban. Itt is az derült ki, hogy miközben a teljes ápolói létszámmal, szokásos munkaidőben működő osztályokon az ilyen betegek halálozása 7,9 százalék volt, a hétvégeken a halálozási arány 10,1 százalék lett.

A kongresszusi vitában többen hangsúlyozták: az ügyeleti időben az amerikai gyógyintézetekben gyakori, hogy a népszerű tv műsorokkal - "Vészhelyzet", "Grace klinika" - ellentétben nincs az őrzőszobában egyetlen gyakorlott szakember sem, vagy azok csupán telefonvégen vannak, de nem tartózkodnak a kórházban. Az is tény, hogy még nagyobb baj van az Egyesült Államokban a szakképzett ápolók állandó hiányával.

A vezető szakemberek szerint jelenleg az USA nincs olyan gazdasági helyzetben, hogy az ügyeleti órák alatt vagy a hétvégén ugyanolyan képzettségű orvos- és nővérlétszámot biztosítson a kórházi osztályokon, mint napközben. Addig a betegeknek kellene jobban figyelni arra, hogy mikor is lesznek rosszul...
Forrás: MTI