Fidesz: nincs biztosíték a cselekvőképes kormányra

A Fidesz szerint nincs biztosíték a cselekvőképes kormányra - hangsúlyozta Navracsics Tibor frakcióvezető, aki hétfői sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc üzleti körei jelentek meg a kormányátalakítás nyomán a miniszteri posztokon.

Navracsics Tibor megismételte, hogy a jelenlegi helyzetben a kormányfőnek bizalmi szavazást kellene kérnie maga ellen, vagy be kellene nyújtania lemondását a köztársasági elnöknek, hiszen amikor Sólyom László megbízást adott Gyurcsány Ferencnek, abban a hiszemben tette, hogy többségi koalíciót fog működtetni.

"Mostanra azonban, Kóka János sűrű bocsánatkérései ellenére nagyon úgy néz ki, hogy az SZDSZ április 30-án el fogja hagyni a koalíciót, nincsen többségi koalíció Magyarországon, nincs biztosíték arra, hogy cselekvőképes kormánya lenne Magyarországnak, és ez nem csak gyanú, (...) hanem már tényként is állítható" - mondta a fideszes politikus, aki szerint Gyurcsány Ferencnek cselekednie kell, távoznia a magyar politikai életből.

A kormányátalakítás kapcsán a frakcióvezető azt mondta, egy kisebbségbe szorult, a nyugati sajtó által szánalmasnak nevezett miniszterelnök utolsó próbálkozásáról van szó, Gyurcsány Ferenc vélhetően utolsó kísérletet tett arra, hogy megmentse saját magát egy így vagy úgy összetákolt kormánnyal.

Hangsúlyozta: Gyurcsány Ferenc üzleti köre "legalábbis erősen reprezentálva van" az új miniszteri névsorban, hiszen Szűcs Erika leendő szociális és munkaügyi miniszter a Perfekt Rt. volt területi igazgatója, míg Szabó Pál jövőbeli közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter korábban a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Motim felügyelőbizottsági tagja volt.

Navracsics Tibor szerint vélhetően a hátralévő néhány hétben "Gyurcsány Ferenc és üzlettársai" határozzák meg a kormánypolitikát, aminek egyetlen célja van, hogy "valahogyan megpróbálják biztosítani Gyurcsány Ferenc magyar politikából kifelé vezető útját".

A Fidesz úgy látja, romokban hever a kormányzat, és a zaklatott és kaotikus működést "szépen mutatja", hogy 13 órakor kapták meg a minisztériumok felsorolásáról szóló törvény módosítását, aztán másfél órával később egy újabb változatot.

Arra a kérdésre, hogy ha a kormányfő nem kezdeményez bizalmi szavazást, akkor a Fidesz kezdeményez-e konstruktív bizalmatlansági indítványt, Navracsics Tibor azt mondta, a konstruktív bizalmatlansági indítvány egyben egy olyan miniszterelnök-jelölt megnevezését is jelenti, aki a parlament többségének bizalmát élvezi. Szerinte ugyanakkor az SZDSZ "egyelőre a kerítésen ül, még nem döntötte el, melyik oldalra esik". Hozzátette: ezt a Fidesz megvárja.
Forrás: MTI