A gzdasági válság ellenére gazdagodik a brit felső tízezer

A globális hitelpiaci válság és a zuhanó ingatlanárak közepette is töretlenül gazdagszik a brit pénzarisztokrácia felső ezre, amelynek összesített vagyona az elmúlt évben átlépte a 400 milliárd fontot a The Sunday Times vasárnap - éppen huszadszor - közzé

A vezető vasárnapi brit lap minden év áprilisában összeállítja ezt a listát - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról, összesítve és személyekre lebontva.
A 2008-as összesítés szerint a pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona a tavalyi listán szereplő 360 milliárd fontról csaknem 53 milliárd fonttal 412,8 milliárd fontra (140 ezer milliárd forintra) duzzadt.

A brit szupergazdagok exkluzív klubjának az aranykort jelentette a baloldali kormányzás eddigi 11 éve. A Munkáspárt hatalomra kerülésének esztendejében, 1997-ben a felső ezer összvagyona "mindössze" 98,99 milliárd font volt; az azóta ehhez hozzájött csaknem 314 milliárd font 317 százalékos vagyongyarapodásnak felel meg.

Az idei listán 75 milliárdos szerepel a tavalyi 68 helyett, közülük azonban negyvenen külföldről - többek között Oroszországból, Izraelből, Németországból, Indiából és Skandináviából - érkeztek.
A felső tíz közül mindössze hárman, a felső húszból hatan születtek Nagy-Britanniában.
A leggazdagabb az idei listán is a brit-indiai acélbáró, Lakshmi Mittal, akinek vagyonát a The Sunday Times 27,7 milliárd fontra (9400 milliárd forint) becsüli; ez 8,45 milliárd fontos gyarapodás a tavaly kimutatott vagyonhoz képest. Mittal ezzel egyben a leggyorsabban gazdagodó brit címét is elnyerte.

A mágnás cége, az Arcelor Mittal a világ első számú acélgyártó csoportja; éves termelése 110 millió tonna, amivel a világpiac 10 százaléka az övé.

Lakshmi Mittal az idén negyedszer utasította maga mögé a korábbi leggazdagabb "britet", a Londonban élő orosz Roman Abramovics olajoligarchát, a Chelsea labdarúgó klub 41 éves tulajdonosát. Abramovics vagyona az idei Rich List szerint 11,7 milliárd font a tavaly kimutatott 10,8 milliárd font után.

Az orosz nagybefektető 2003-ban vásárolta meg az idei angol bajnoki címért még versenyben lévő Chelsea-t, és azóta 578 millió fontot költött a klubra.

A lista szerkesztői megjegyzik, hogy a 150 millió fontba került tavalyi válás nem sok nyomot hagyott Abramovics vagyonán.

Mittal és Abramovics együttes gazdagsága most már megközelíti a 40 milliárd fontot, vagyis ketten csaknem a felét birtokolják az első tíz összesen 82,66 milliárd fontos vagyonának.

E vagyonokhoz képest a brit uralkodó szinte szegénynek számít. A 82 éves II. Erzsébet királynő a tavalyihoz hasonlóan idén is 320 millió fonttal szerepel a vagyonrangsorban, a többiek gazdagodása miatt azonban az egy évvel ezelőtti 229. helyezés után az idén kénytelen beérni a 264. hellyel az ezres listán.

Az uralkodót a leggazdagabb brit hölgyek között messze megelőzi Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-sorozat szerzője is.

Az írónő vagyonát a The Sunday Times 560 millió fontra (190 milliárd forintra) becsüli a tavalyi 545 millió font után, Rowling azonban gazdagodása ellenére is visszacsúszott a 144. helyre az egy évvel ezelőtti 136-ikról.

A leggazdagabb brit zenészek közül Sir Paul McCartney-nak, a Beatles volt basszusgitárosának a Rich List tavaly 725 millió fontot tulajdonított, az idei listán azonban Sir Paul alig 500 millió fonttal szerepel. A szerkesztők elismerték ugyanis, hogy eddig valószínűleg túlbecsülték McCartney ingatlanainak, befektetéseinek és műgyűjteményének értékét.

Az idén 66 éves ex-Beatle vagyonából a lista összeállítói levonták azt a 24,3 milliót is, amellyel Sir Paul volt neje, Heather Mills távozhatott a négy év után zajos botrányok közepette összeomlott házasságból a múlt hónapban megszületett válóperes végzés alapján.
A The Sunday Times az idén is külön összeállítást közölt a világ, illetve Európa 50 leggazdagabbjáról.

A világ felső ötvenének összvagyona a 2008-as Rich List szerint 723,4 milliárd font (246 ezer milliárd forint), 22,6 százalékkal több, mint egy éve. Az európai ötvenes élmezőny összesen 464,9 milliárd fontot (158 ezer milliárd forint) tudhat a bankban; ez 26,6 százalékos gazdagodás egy év alatt.

A valaha világranglista-vezető Microsoft-alapító, Bill Gates most csak az ötödik, 29 milliárd fonttal (57 milliárd dollár); a világ leggazdagabbja ezúttal egy indiai testvérpár, a petrolkémiai termékekben utazó Mukesh és Anil Ambani, akiknek az idei Rich List 43 milliárd fontos vagyont mutatott ki.
Forrás: MTI