Ne tartsunk kutyát az ágyban!

A statisztikák szerint Nagy-Britanniában, de valószínűleg más országokban is, a kutyák gazdáik közelében, gyakran ugyanabban a hálószobában, néha ugyanabban az ágyban alszanak. Fred Landeg brit főállatorvos azonban arra figyelmezteti a kutyatartókat, hogy

Landeg doktor rámutatott arra, hogy a kutyák és a macskák gyakran kapnak szalmonella-és campylobacter-fertőzést, amely hasmenést, hányást idéz elő emberekre átterjedve is. A macskák hordozhatják a toxoplasmosis kórokozóját, ez az egysejtű parazita, ha bekerül az emberbe, vetélést, halva születést okozhat - írta a the Sun brit napilap.

A számok azt mutatják, hogy az emberek elővigyázatlanok. Angol kutatók felmérték egy településen 260 olyan ház szokásait, amelyek nagytestű labradort vagy Jack Russel terrier kutyát tartanak. Kiderült, hogy ezen ebek 20 százaléka a gazda hálószobájában alszik, 14 százaléka pedig egyenesen az ágyában.

A liverpooli egyetem tanulmányában olvasható, hogy az ország hat és fél millió házában él egy vagy több kutya. Ezeknek 42 százaléka a konyhában eszik és 24 százalékát hagyják egyedül a konyhában, amikor a gazdák távol vannak. Ahol ilyen széleskörű és szenvedélyes hobbi uralkodik, ott nem fogadják könnyen a figyelmeztetést - mondják a kutatók.

Ezt alátámasztja a Kennel Club, a fajkutyákat tenyésztők társaságának igazgatónője, aki az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) idézi, mely szerint az állatok társasága kedvező hatással van az emberekre és nem jár semmi veszéllyel. Igaz, a szervezet nem bontja ki a "társaság" fogalmát.
Forrás: MTI