Megkezdődött a jazzfesztivál

A jazz, a blues, a rock legkiemelkedőbb előadói sokaságának részvételével megkezdődött péntek este a hagyományos New Orleans-i jazz fesztivál.

A fesztivál - amelynek hivatalos neve New Orleans Jazz And Heritage Festival - nyolc napon át tizenegy színpadon zajlik immár 39. alkalommal. Könnyen kiszámítható, hogy több száz - egyesek szerint közel ezer - rangos zenész vesz részt a május 4-éig tartó seregszemlén.

Kiemelni is szinte lehetetlen bárkit a legrangosabb sztárzenészek közül. A jazz képviselői közül színpadra lép például a Count Basie Orchestra Patti Austinnel, a Harlem Jazz and Blues Band, Jimmy Buffett, Diana Krall, Bobby McFerrin, Chick Corea, Bela Fleck, de rajtuk kívül is számos nemzetközi hírű egyetemi jazz- és dixieland-formáció, előadó ad koncertet a hangulatos sátrakban.
A blues legjobbjai közül a fesztivál vendégei hallhatják-láthatják majd Dr. Johnt, Kenny Wayne-t, Shepperdet, a Derek Trucks Bandet, Marcia Ballt, Irma Thomast, John Hammondot és másokat.
A soul és rhythm and blues legjobbjai közül New Orleansba várják Stevie Wondert, Al Greent, Barbara Lynnt, a Tower and Power formációt, Art Neville-t és a Neville Brotherst.

A rock is igen magas színvonalon képviselteti magát. Carlos Santana, Sheryl Crow, Robert Plant, Billy Joel fellépése várható többek között.

A mindig sokszínű fesztiválon pódiumot kap a country (például Tim McGraw és John Prine jóvoltából), a klezmer, a gospel, a zydeco (egyik legkiválóbb művelője Nathan Williams, aki nemrégiben Budapesten is fellépett) - de természetesen más műfajok is helyet kapnak.

Ez a zenei sokféleség jól tükrözi a város etnikai sokarcúságát, az angolszász, zenével jól megfér itt a francia, a spanyol és más "nemzeti" muzsika.

A fesztivál az egyik legjelentősebb a Katrina hurrikán pusztításából lassan magához térő város zenei életében. Sok zenész a várost ért elemi csapás óta most először lép a közönség elé ezen a fesztiválon.
Forrás: MTI