Csatornaépítés és ingyen újság

Minden adatkezelésnek valamely meghatározott célt kell szolgálnia, és e célon nem terjeszkedhet túl – emlékeztetett az adatvédelmi biztos jogkörében eljáró Dr. Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman egy konkrét ügyben, Fábiánsebestyén község önkormányzatának adatkezelésével kapcsolatban fogalmazta meg állásfoglalását. Egy panaszos sérelmesnek találta, hogy az önkormányzat a leendő szennyvízhálózat finanszírozásával kapcsolatos felmérésében személyes adatokat is igényel. Egyebek között azt firtatja, hogy "ki mennyit tud megtakarítani". Másrészt a beadvány küldője kifogásolja, hogy az önkormányzat összeírja azok személyes adatait, akik átveszik az ingyenes helyi lapot.

Az ügyben indított vizsgálat során az adatvédelmi ombudsman irodája megkereste Fábiánsebestyén önkormányzatát. A jegyző válaszlevelében leírta, hogy a szennyvízberuházással kapcsolatosan fel akarják mérni a lakosság teherviselő képességét. A kérdőív kitöltése önkéntes, az adatkezelés részleteiről a kérdőív hátoldalán szereplő adatvédelmi tájékoztató ad felvilágosítást. Leírta továbbá, hogy az önkormányzat nem ad ki újságot, a művelődési ház egyik művelődésszervezője szerkeszt egy ingyenes tájékoztató kiadványt, és a lakosok ennek átvételét ismerik el.

Mindezek alapján az ombudsman megállapította, hogy a szennyvízhálózat beruházására vonatkozó kérdések alatt szerepel az aláírás is; az aláírással ellátott kérdőívek az érintett hozzájárulásával kezelhetők. A kérdőívhez mellékelt tájékoztatóban szerepel az, hogy az adatszolgáltatás önkéntes, illetve az is, hogy az összegyűjtött adatokat kik ismerhetik meg. A adatkezelés jogszerű, ha az érintettek a tájékoztatást követően hozzájárulnak személyes adataik ilyen célú kezeléséhez.

Ahhoz viszont, hogy egy ingyenes kiadvánnyal a terjesztők elszámoljanak, nem szükséges, sőt aggályos személyes adatok gyűjtése. Kifogásolható az is, hogy az adatgyűjtés során az érintetteket nem tájékoztatják megfelelően, mi lesz az adataik sorsa. Itt a célhoz kötöttség elve is sérül. Más a helyzet természetesen egy előfizetés esetében, ekkor ugyanis polgári jogi jogviszonyról van szó és vélelmezhető, hogy a megrendelő hozzájárul adatai kezeléséhez - írta állásfoglalásában az ombudsman.
Forrás: MTI