Négy új tag felvételét jelentették be

2008. április 24-én Mirko Cvetkovic, szerb pénzügyminiszter találkozott Erős Jánossal, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójával, aki egyben az Állami Bankok Európai Szövetsége elnöki posztját is betölti, valamint Henning Schoppmannal az EAPB főtitkárá

Cvetkovic miniszter úr és az EAPB delegáció a Szerb Köztársaság számára készült, 2007-2009-re vonatkozó EU Többéves Indikatív Tervezési Dokumentumban foglaltakkal kapcsolatos kérdéseket vitatta meg.

A Cvetkovic miniszter úrral tartott találkozóra az EAPB Közgyűlés előestéjén került sor, ahol az EAPB bejelentette négy országból négy új tag felvételét. Az EAPB tovább folytatta az európai bankfelügyelet jövőjéről megkezdett vitát és kijelentette, hogy nem ért egyet az Európai Bankfelügyelő posztjának létrehozásával.

Az EAPB

AZ Állami Bankok Európai Szövetsége (The European Association of Public Banks) az állami bankok, szakosított pénzintézetek és feladataik európai szintű képviseletét látja el. Az EAPB-nek jelenleg 28 tagja van, akik összesen mintegy 100 pénzintézetet képviselnek. Az EAPB tagjai jelentős szerepet töltenek be az európai pénzügyi szektorban. Súlyukat érzékelteti 15%-os piaci részesedésük, mintegy 3500 milliárd euróra rúgó összesített mérlegfőösszegük, valamint az a tény is, hogy megközelítőleg 190 000 munkavállalót foglalkoztatnak. Az EAPB tagjai pénzintézetek, szakosított pénzintézetek, állami bankok, állami és hasonló érdekeltségű bankokat tömörítő szövetségek.

Forrás: OTS