Ismeretlen magyar hadiözvegy fotója került elő

Ismeretlen magyar hadiözvegy fotója került elő egy galiciai kis faluban élő idős házaspár családi albumából. A Háborús keresőszolgálat és a Magyar Televízió stábja magyar katonasírok keresése során bukkant rá Kolomea környékén.

Egy fiatal, paraszti viseletben lévő magyar nő és három év körüli kisfiának képe került elő az ukrajnai Csorni Oszlavi településen élő Kondruk-család iratai közül. A fotót a Háborús Keresőszolgálat és a Magyar Televízió Sírjaik hol domborulnak? című műsorának stábja kapta meg a Kolomeától 25 kilométerre nyugatra fekvő kis faluban, amikor április közepén második világháborús magyar katonasírokat keresett az egykori galíciai hadszíntéren.

A nyolcvanadik éveiben járó Kondruk-házaspár elmondta, hogy egy fiatal magyar katonát szállásoltak be hozzájuk 1944 tavaszán, aki - látva a házban szaladgáló apró gyermekeket -, beszámolt nekik a családjáról, majd a feleségét és fiát ábrázoló képet átadva arra kérte Kondrukékat, juttassák el Magyarországra, ha vele történne valami. A honvéd nagy valószínűséggel a nagyváradi székhelyű 1. hegyivadász dandár katonája volt és néhány nap múlva elesett a közeli Rokieta-magaslatért vívott harcokban.

A kép hátoldalán elmosódva a HpT betűk és három szám, talán 5,9 és 3 olvasható. (Lehetséges, hogy a tábori posta száma.)

A háborús események miatt a kézbesítés nem történhetett meg, de a család hatvannégy évig híven megőrizte a képet, s most odaadta az első magyar kutatócsoportnak, aki 1944 óta a frontterületen járt. A kép a Háborús Keresőszolgálat honlapján tekinthető meg és május 2-án, pénteken bemutatja az MTV Sírjaik hol domborulnak? című műsora is. Várják a családtagok jelentkezését.

A forgatócsoport az Ivano-Frankovszkhoz közeli Gosivban megtalálta a pécsi Skornyik Mihály hatvannégy éve hiába keresett sírját is, továbbá azonosított mintegy tíz magyar katonatemetőt Ottinia és Kolomea környékén.

A Háborús Keresőszolgálat másfél éve alakult meg az Art-Éra Közhasznú Egyesület védnöksége alatt.Célja - együttműködve a Sírjaik hol domborulnak? című televíziós műsorral - eltűnt magyar katonák felkutatása.

Forrás: OS