A kisebbségek parlamenti képviselethez juthatnak

Van realitása annak, hogy a kisebbségek 2010-től parlamenti képviselethez jussanak Magyarországon - mondta Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal szakállamtitkára pénteken Budapesten. Most már van olyan elfogadható koncepció, amely a hazai kisebbségi ön

A szakállamtitkár kiemelte: a parlamenti képviselet annak függvénye, hogy hogyan lehet lezárni az egyeztetési folyamatot a pártokkal, és hogyan lehet lezárni a törvénykezési folyamatot.

Elvben korábban sem zárkózott el egyetlen magyar politikai erő sem Magyarországon attól, hogy parlamenti képviseletük legyen a kisebbségeknek. Azonban kérdés, hogy valóban elszántak-e ennek megvalósításában a pártok - tette hozzá.

Arról nincs egyetértés a jogászok között sem, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletéhez kell-e módosítani az alkotmányt, de a szintén kétharmados választójogi törvényt mindenképpen meg kell változtatni - hangsúlyozta az államtitkár.

Gémesi Ferenc szerint az egyik nagy kérdés a parlamenti küszöb meghatározása, de mindenképpen kedvezményesnek kell lennie a mandátumszerzésnek a mostani gyakorlathoz képest.

Zorko Pelikan államtitkár kiemelte: a szlovén kormány számára is fontos, hogy parlamenti képviselethez jussanak a nemzeti kisebbségek Magyarországon. Szlovéniában már az ország függetlenné válásakor megoldották ezt a kérdést, magyar képviselők is ülnek a szlovén törvényhozásban - tette hozzá a szlovén kormány határon túli szlovénok hivatalának vezetője.
Nagyon fontos, hogy a szlovén kisebbség is részt vegyen a magyar döntéshozatalban - húzta alá Zorko Pelikan.

A magyar-szlovén kisebbségi vegyesbizottság pénteken tartotta tizedik ülését. A megbeszélésen szó volt kulturális, oktatási és önkormányzati ügyekről.

A magyar szakállamtitkár és a szlovén államtitkár az ülés után kiemelte: a cél, hogy a két ország határ menti régiója minél több uniós forráshoz jusson. Ez összhangban van a 2007 októberi együttes kormányülésen meghatározott prioritásokkal is.

Az erről szóló határ menti együttműködés operatív program stratégiai célja egy olyan magyar-szlovén határ menti régió kialakítása, amely kulturális, egészségügyi és természeti szempontból is értékes.
A magyar-szlovén kisebbségi vegyesbizottság ősszel tartja következő ülését Szlovéniában.

Forrás: MTI