Hazánkban a pszichedelkusrock-legenda

Április 30-án ismét fellép Budapesten a pszichedelikus rock egyik veterán zenekara, a Legendary Pink Dots (LPD). Az Angliából indult, majd az 1980-as évek közepén Hollandiába áttelepült legendás rózsaszín pöttyök húsz éve rendszeresen koncerteznek Közép-K

A Legendary Pink Dots 1979-ben alakult, tehát jövőre lesz 30 éves. Az LPD rendkívül fontos, ugyanakkor sajátos helyet foglal el a kísérleti és pszichedelikus zene területén; bár szakmai és rajongói körökben egyaránt sikert és elismerést értek el, a kereskedelmi rádiók soha nem játszották dalaikat.

Az eredetileg brit banda Hollandiában, Amszterdamban működik és különösen jó kapcsolatokat ápol Közép-Kelet-Európával. A nyolcvanas években több lemezüket lengyel kiadó is megjelentette, és Lengyelország mellett Csehországba és immár csaknem húsz éve Magyarországra is rendszeresen visszatérnek koncertezni; először 1989-ben a HungaroCarrot fesztiválon játszottak nálunk.
A magyar kötődést mutatja az is, hogy a frontember Edward Ka-Spel egy dal erejéig (Even If You Are Victorious) közreműködött Yonderboi második lemezén, a 2005-ös Splendid Isolation című anyagon.
Edward Ka-Spel egyszerre énekes és szövegíró, a másik alapító tag, Phil Knight (The Silverman) a billentyűs hangszereket kezeli, a harmadik jellegzetes figura pedig a kopasz szaxofonos, Niels Van Hoorn (néha Hoornblower), aki koncert alatt lemegy a színpadról a közönség soraiba és ott játszik világító hangszerén. A semmi máshoz nem hasonlítható LPD-hangzás összetett elegye az elektronikának, a szaxofonnak, gitároknak, doboknak és Ka-Spel jellegzetes hangjának. Ka-Spel úgy énekel, mintha egy mesebeli manó lenne, szövegei egyediek, néha egyenesen őrültek.

A Legendary Pink Dots első albuma az 1982-ben napvilágot látott akusztikus Brighter Now. Az áttörést az öt évvel későbbi Any Day Now jelentette, amelyik remekül vegyítette a népzenét a pszichedeliával. Legutóbbi lemezük, a negyvenedik LPD-sorlemez, a Your Children Placate You From Premature Graves (Gyermekeid megmentenek az idő előtti haláltól) dalai is szerepelnek az április 30-iki fellépésen is, amelyet a Negative Art szervez.
Forrás: MTI