Gruber Hugó: 70

Hetven esztendős lesz Gruber Hugó, a Budapest Bábszínház aranygyűrűs, Jászai Mari-díjas, érdemes művésze. Születésnapját jutalomjátékkal ünnepli társulata hétfőn délután Az ember tragédiájával, amelyben Gruber Hugó sokak számára ismert hangján szólal meg

Mint felidézte, Gruber Hugó több mint fél évszázada kötelezte el magát a bábművészet iránt. Előbb építészetet tanult, majd egy amatőr bábtársulatban kezdett dolgozni, az ütőhangszereket kezelte, azután szerepeket is vállalt.

Pályáján nemcsak a gyermekeket szórakoztatta, de nagy része volt társulatának olyan komolyzenei művekre adaptált bábjátékaiban is, mint a máig repertoáron lévő Varázsfuvola, a Fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin vagy a Petruska - fűzte hozzá Bogácsi Erzsébet.

Gruber Hugó 1938. május 28-án született Budapesten. 1961-ben szerződött a mai együttes elődjéhez, az Állami Bábszínházhoz. 1964-ben végezte el a Bábszínészképző Tanfolyamot, 1992-től a Budapest Bábszínház művésze. Széles skálájú karakterszínész. A színház világhírű zenei műsoraival rengeteg külföldi turnén szerepelt. A Bábszínészképző Tanfolyam gyakorlati tanára. A filmszinkronizálás sokat foglalkoztatott szereplője.

"A bábozáshoz a hetvenes évek elején jött kiegészítő keresetként a szinkronizálás. Rengeteg nagy színésznek kölcsönöztem már a hangomat, a kedvencem Jean Gabin és mostanában Gene Hackman" - nyilatkozta korábban a bábművész.

A színházban volt Akela A dzsungel könyvében és Nyúl apó a Mi újság a Futrinka utcában? című televíziós bábsorozatban, a hétfői jutalomjátékon Az ember tragédiájában az Úr szerepében szólal meg.

Forrás: MTI