Brutális honda robot

Járást segítő robot kifejlesztését adta hírül a Honda japán cég: a combra erősíthető berendezés lehetővé teheti egy legyengült személynek, hogy minimális erőfeszítéssel változtasson helyet.

A nem egészen háromkilós szerkezet egyfajta kengyelre hasonlít, amely a hátról indul és a comb közepéig ereszkedik. Jelfogók érzékelik a robot viselőjének arra irányuló szándékát, hogy járjon. Ekkor egy mikrochip segítségével működésbe hozzák a minimotorokat, amelyek a combra erősített rudakat mozgatják és így csökkentik a helyváltoztatáshoz szükséges izomerőt.
A Honda, amely már komoly tekintélyre tett szert Asimo nevű humanoid robotjával, csaknem egy évtizede dolgozik a most bejelentett szerkezet tökéletesítésén. A hónap végén Oszakában kiállítást rendeznek Mozgékonyság akadály nélkül címmel, ezen lesz látható az új találmány.
Japánban, ahol a lakosság elöregedése komoly nemzeti probléma, erősen ösztönzik az ipart az öregek és a fogyatékosok életét megkönnyítő technológiák és eszközök kifejlesztésére.
A múlt héten jelentette be a Cyberdyne nevű cég, hogy megkezdte egy robotszerkezet sorozatgyártását: ez a testre erősítve "emberfeletti" súly felemelését teszi lehetővé.
A Hybrid Assistive Limb (HAL) többek között a gondozó személyzet számára könnyíti meg az önálló helyváltoztatásra nem képes idős vagy rokkant személyek mozgatását.
Forrás: MTI