15 ezer új férőhely a bölcsődékben?

Dr. Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter határozott álláspontja, hogy a szociális ellátórendszer biztonságát meg kell őrizni. Ezért nem támogat semmilyen forráscsökkentést a szociális ellátórendszerben, és megítélése szerint kifejezetten a csa

A miniszter határozott véleménye szerint a változtatásnak két fő iránya lehet. Az egyik a rászorultság elvének szigorúbb érvényesítése, a másik az intézményi ellátórendszer fejlesztése.

A miniszter kezdeményezte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél és a Regionális Fejlesztési Tanácsok elnökeinél, hogy a szaktárca által megfogalmazott helyi foglalkoztatási és szociális célok hangsúlyosabban jelenjenek meg a regionális operatív programok pályázati kiírásaiban. Dr. Lamperth Mónika különösen fontosnak tartja, hogy a gyermekek napközbeni ellátásának – és ezen belül a bölcsődei és az óvodához integrált bölcsődei intézményrendszernek – a fejlesztése előnyt élvezzen.

A tárca által készített számítások szerint a bölcsődékben a jelenlegi férőhelyeken túl további 15 ezer férőhelyre van szükség, amihez a 2009-2013 közötti időszakban 60 milliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás kellene biztosítani.

Ezért Dr. Lamperth Mónika kérte Bajnai Gordon, regionális fejlesztésekért is felelős miniszter közreműködését annak érdekében, hogy a gyermekek napközbeni ellátásának fejlesztésére irányuló forrásokat növeljék meg a Regionális Operatív Programok akcióterveiben.

Ezért Dr. Lamperth Mónika azt is kezdeményezi Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternél, hogy a Regionális Fejlesztési Tanácsok elnökeinek következő tanácskozásán tűzzék napirendre a bölcsődefejlesztések ügyét.


Forrás: MTI