Újjáépítették a leégett kollégiumot

A somogyzsitfai Szőcsénypusztán kedden átadták a Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola és Szakiskola 177 millió forintból újjáépített kollégiumát.

Az ünnepségen, amelyen az intézmény diákjai mellett országgyűlési képviselők, polgármesterek és társintézmények képviselői is jelen voltak, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter felidézte a 2007. január 15-én történt tűzesetet, amelyben a fiúkollégium épülete leégett.

A tűz emberáldozatot nem követelt, és a tűzoltóknak nagy erőfeszítésekkel sikerült megfékezniük a lángok továbbterjedését, de jelentős kár keletkezett és 250 diák kollégiumi férőhely nélkül maradt.
Kiss Vince iskolaigazgató kiemelte, a kormányzati segítség mellett szükség volt az erdész- és a vadásztársadalom összefogására is ahhoz, hogy a korábbinál jóval korszerűbb, a mai igényeknek megfelelő, 150 férőhelyes kollégium épülhessen a régi alapjain. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyesületek, társadalmi megmozdulások, jótékonysági koncertek segítették az újjáépítést, az adományozók között akadt kisnyugdíjas is, aki levélben küldött kétezer forintot az iskola megsegítésére.

Az igazgató az MTI-nek elmondta: a tűz keletkezési körülményeinek vizsgálta lezárult, megállapítást nyert, hogy a tüzet gondatlanság okozta. Az nem derült ki, hogy pontosan mi borította lángba az épületet (egy mobiltelefon túltöltése, diákok tiltott cigarettázása vagy más), és ismeretlen maradt az elkövető is - tette hozzá.

Kiss Vince közlése szerint az odaveszett tárgyakkal, bútorokkal, eszközökkel együtt több mint 200 millió forintosra becsülhető a tűz okozta kár, amelyből csak 48 millió forintot tudott megtéríteni a biztosító, mivel az épületet meglehetősen alulbiztosították.

Mint elmondta, a kollégium újjáépítéséhez régiós pályázaton nyertek 110 millió forintot, továbbá Lamperth Mónika közbenjárására kaptak 26 millió forint kormányzati támogatást.

Kiss Vince kiemelte: az intézménynek nem okoz problémát, hogy a kollégium férőhelyeinek száma csökkent, hiszen a diákok egy része bejáró lett, egy részük pedig a közeli marcali kollégium lakójává vált.

Horváth István, a Kollégiumok Országos Szövetségnek elnöke közölte, hogy a szőcsénypusztai iskola az alapítványuktól elnyerte a támogatási maximumot: 5 millió forintot kapott eszközfejlesztésre, főként informatikai eszközök beszerzésére.

Az ünnepség részeként leleplezték a Szent Flórián alakját ábrázoló, fából készült szobrot, amelyet Csikós Nagy Márton somogysárdi művész azért készített az iskolának, hogy a diákokat arra figyelmeztesse: a tűzzel nem szabad játszani.
Forrás: MTI