Délután újra tárgyal a BKV vezetősége és a szakszervezetek

Ma 17.00 órakor folytatódnak a tárgyalások a BKV vezetősége és a szakszervezeteket képviselő sztrájkbizottság között.

A felek megegyezésétől függ, hogy lesz-e akár többnapos munkabeszüntetés a fővárosban, miután a szakszervezetek nem tekintik hosszú távon megoldásnak, hogy szombaton a kormány és a főváros közti tárgyalások eredményeként 10-12 milliárd forintnyi előfinanszírozáshoz jut a közlekedési vállalat.
A szakszervezetek ugyan biztatónak ítélték a fejleményeket, de jelezték: a BKV-nak legalább 18 milliárd forintra volna szüksége, hogy megnyugtatóan megoldódjon a finanszírozási probléma és ne kelljen telepbezárástól, leépítésektől és a színvonal további romlásától tartani.

Szerintük nem teljesült - egyelőre - az a követelésük sem, hogy vonják vissza a járatritkítási tervezetet, és az érdekképviseletek bevonásával készítsenek egy újat.

A kormány segítséget nyújt a fővárosnak abban, hogy idén összesen 10-12 milliárd forint értékben tőkét juttasson a BKV-nak azért, hogy a cég ne kerüljön adósságspirálba - mondta Keller László pénzügyminisztériumi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester szombaton a Pénzügyminisztériumban tartott megbeszélés után.

Az idei tőkepótlás forrása előfinanszírozás, amelynek a módját még keresik - válaszolta az MTI kérdésére Keller László. Demszky Gábor hozzátette: elképzelhető például fővárosi vagyonelemek értékesítése, amelyek bevételéből autóbuszokat lehetne vásárolni. Demszky beszámolt arról, hogy a BKV-nak legalább 5-6 milliárd forintra volna szüksége a műszaki színvonal fenntartásához és ugyanannyi a fejlesztésekre. Keller és Demszky is hangsúlyozta, hogy a BKV nincs likviditási válságban, fizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja.

Forrás: MTI