A rektori konferencia az új tandíjjavaslatról tárgyal

Zárt ülésen tárgyal ma a Magyar Rektori Konferencia a testület legújabb, tandíjjal kapcsolatos javaslatáról Gyöngyösön. Az MTI birtokába került dokumentum szerint a hallgatóknak nemcsak 15 százaléka kerülhetne át államilag finanszírozott képzésből költség

Az adott év tanulmányi eredményétől függően évente határoznák meg, ki kap egy évre államilag finanszírozott státuszt és ki lesz költségtérítéses diák.

A rektori konferencia kezdeményezése alapján a hallgatók éves teljesítményük, illetve az első évben felvételi eredményük alapján fizetnének 2009-től költségtérítést. A rektorok javaslata szerint a hallgatókat (legalább) hat kategóriába sorolnák a fizetendő költségtérítés mértéke szerint.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy kereskedelmi televíziónak nyilatkozva korábban azt mondta: a rektori konferenciával olyan javaslaton dolgoznak, amely szerint az első évben mindenki az államilag finanszírozott keretbe kerülne be a felsőoktatásba, de a második évtől csak 50-60 ezer diák maradhatna ebben a keretben. A rendszer minden évben biztosítaná az átjárást az állami és az önköltséges képzés között - tette hozzá.

Az MTI információi szerint a rektori konferencia zárt ülésén részt vesz Hiller István szakminiszter is.

Forrás: MTI