Magyar Szenior Otthon Stockholmban

Több éves szervezőmunka eredményeként a közelmúltban - Skandináviában egyedülálló vállalkozásként - Magyar Szenior Otthon nyílt Stockholmban. Az otthonban két emeleten összesen 18 lakás található, amelyekbe első lépésben öt idős magyar költözött.

Közülük kettőnek az otthont megszervező Ungerskt Seniorboende AB magyar nyelven beszélő házi gondozókat is talált.

A lakók mindegyike saját kis bérlakásában lakik, ahol vagy önellátóan vagy a házi segítséggel él. Mindkét emeleten nagy közös konyha, TV-szoba (ahol magyar nyelvű programokat lehet nézni) és egy nagy társalgó (könyvtárral) található.

A Magyar Szenior Otthon Stockholm egyik legszebb zöldövezeti részén, egy kilencemeletes épület két emeletét foglalja el a három éve megnyílt Észt Szenior Otthon szomszédságában.

A Magyar Szenior Otthont működtető Ungerskt Senior Boende AB 2004-ben alakult részvénytársaság, amelybe 12 magánszemély fektette be a pénzét. Eredetileg egy állandó ápolást és felügyeletet biztosító otthont kívántak létrehozni, de végül - főként anyagi okok miatt - egy nyugdíjasházat (55+) sikerült megvalósítani. A cégnek jelenleg nyolc részvényese van. A vállalat a Szenior Otthon működtetésén kívül magyarországi gyógyutakat is szervez svéd nyugdíjasok számára.

Forrás: MTI