Öreg motorok találkozója

Közép-Európa egyetlen működőképes gőzekéjét is befűtötték, sőt meg is hajtották vasárnap Keszthelyen, ahol veterán motorok és gyűjtőik is találkoztak a Georgikon Majormúzeum szezonnyitó rendezvényén.

Hagyományosan a Szent György napot megelőző hétvégén tartja megnyitóját a keszthelyi múzeum, ahol a leglátványosabb program minden alkalommal az 1910-es gépmonstrum bemutatója. A masina egészen az 1960-as évekig teljesített szolgálatot az Alföldön, majd ezt követően került a Balaton-parti múzeum kiállítási tárgyai közé - idézte fel a gőzeke múltját az intézmény vezetője.

 Szabóné Lázár Ibolya elmondta, hogy idén két újabb kiállítással várja a látogatókat a majormúzeum. Májusban nyílik meg az állattenyésztés múltját bemutató tárlat, amelynek révén a sertés-, szarvasmarha- és juhnevelés korabeli módszereivel, eszközeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Júniusban népi fafaragók kiállítása várja a betérőket.

Belőlük szép számmal volt a vasárnapi szezonnyitón is, ahol sokak szívét megdobogtatták a régi kétkerekűek. Az egykori magyar járműgyártás fénykorát fémjelző Csepel, Pannónia és Mátra motorok eredeti állapotukba helyreállítva csillogtak a napsütésben, de látható volt néhány oldtimer autó is a keszthelyi Majormúzeum Udvarán.
Forrás: MTI