Danny Federici eltávozott

Ötvennyolc éves korában meghalt Danny Federici amerikai rockzenész, aki négy évtizeden át volt társa Bruce Springsteennek. Halálát daganatos betegség okozta. "A legcsodálatosabb harmonikás volt, igazi született zenész. Nagyon kedveltem őt, együtt nőttünk

Federici, akit csöndes, visszahúzódó természete miatt "Fantom" becenéven emlegettek zenészkörökben, a 60-as évek végétől kedve dolgozott együtt a világhírű rockénekessel. 1973-ban alapító tagja volt a Springsteent kísérő E Street Bandnek, amelyben harmonika mellett orgonán is játszott.

Legnagyobb sikerét a banda a Born in the USA című albummal érte el 1984-ben, a címadó dal a 80-as években az amerikai ifjúság egyfajta himnuszává vált. Federici utóbb saját lemezeket is készített, a Flemington (1997) és a Sweet (2004) sajátos keverékei a popzenének és a jazznek.
Három évvel ezelőtt veszélyes típusú bőrrákot diagnosztizáltak a harmonikásnál. Múlt év novemberében - betegsége miatt - kénytelen volt lemondani Európába tervezett turnéját. Utoljára idén március 20-án állt a színpadon Indianapolisban.
Forrás: MTI