Imaszoba az ORFK-n

Ökumenikus istentisztelet keretében felavatták az első imaszobát az Országos Rendőr-főkapitányság budapesti Teve utcai székházában pénteken; az eseményen mind a négy történelmi egyház képviselője, valamint Bencze József rendőr altábornagy, országos rendőr

L. Molnár István, a Magyarországi Református Egyháznak a ceremónián részt vevő börtönlelkésze az MTI-nek elmondta, hogy nagyon örülnek ennek a kezdeményezésnek, amivel "emberszerűbb" lett a rendőrség központi épülete.

Megállapította: az imaszoba hozzájárul ahhoz, hogy az itt dolgozó vagy ide betérő rendőrök "lelkileg feltöltődjenek" az idegileg és fizikailag is megerőltető munka után. Értékelése szerint az imaszoba felszentelése "egy kis lépés az Európához való felzárkózásban".

A református lelkész kijelentette: van igény a rendőrök körében is a lelki gondozásra, akik az ökumenizmus jegyében meggyőződésüknek megfelelően választhatnak majd a lelki vezetők között. Vélekedése szerint minden nap ki kell jelölni egy olyan órát, amikor lelkészek segítségével is elcsendesedhetnek az imaszobában a rendőrök.

Elmondta, hogy a felszentelt imaszobában a legfontosabb felszerelési tárgy a Biblia, amelynek olvasásával, valamint imádkozással és meditálással szellemileg és idegileg regenerálódhatnak az ide betérők.

Garamvölgyi László dandártábornok, az ORFK szóvivője a távirati irodának elmondta: Bencze József országos rendőrfőkapitány tavaly év végén találkozott a történelmi egyházak vezetőivel, és már ekkor szóba hozta, hogy a rendőrség szeretne kialakítani egy imaszobát.

Az egyházak vezetői támogatták ezt az elképzelést, Bencze József pedig ígéretet tett arra, hogy a rendőrség napjára kialakítják az imaszobát és megteremtik a lehetőségét annak, hogy a Rendőrségi Igazgatási Központban dolgozók háborítatlanul gyakorolhassák a hitéletet.

Az imaszobában egyelőre nem terveznek ceremóniát.

Az Országos Rendőr-főkapitányságon az imaszoba szentelésén részt vett még a Magyar Katolikus Egyház részéről Vigyázó Miklós esperes, a Magyarországi Evangélikus Egyház részéről Pintér Márta evangélikus lelkész, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége részéről Róna Tamás, a ceremóniát pedig Fekete László főkántor celebrálta.

Forrás: MTI