Gyerekeknek válaszol az államfő

Gyerekeknek indított internetes honlapot pénteken Tarja Halonen, Finnország elnöke, hogy válaszolhasson mindarra, ami legifjabb olvasóit érdekelheti személyével és munkájával kapcsolatban.

Az államfői tisztet 2000 márciusa óta betöltő Halonen asszony a lastenpresidentti.fi webcímen finnül és svédül, az ország két hivatalos nyelvén komoly magyarázatokkal is szolgál az érdeklődőknek. Így például kifejti, hogy munkája bizonyítja: egy nő ugyanúgy betöltheti az elnöki tisztséget, mint egy férfi.

Finnországban ehhez mára hozzászoktak az emberek, "de külföldön az, hogy nő vagyok, növekvő érdeklődést vált ki" - írja.

Az elnöki honlapon a gyerekek játékos kérdésekre is megpróbálhatnak válaszolni, például arra, hogy hogy hívják Tarja Halonen macskáit. Miska és Rontti a helyes válasz, arra pedig, hogy más állatokat is tart-e, a tájékozottak beírhatják, hogy van még két teknősbékája és egy lova is. Megtudható, hogy imádja a zöldségeket és a húsgombócot, de külföldön kipróbálja a helyi specialitásokat is.

A gyerekeknek kirakós játék is rendelkezésére áll a honlapon, bemutathatják például, hogy felismerik-e a korábbi finn elnököket vagy a hivatalos épületeket, az elnöki palotát és a parlamentet.

Forrás: MTI