Fesztivállal ünnepel a színház

Rangos nemzetközi fesztivállal ünnepli hatvanadik születésnapját a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, Bocsárdi László, az intézmény rendező-igazgatója bejelentette, megvan az anyagi háttér arra, hogy jövő tavasszal útjára indítsák a REFLEX Nemzetközi

Mint a romániai magyar sajtó pénteken megjegyezte, a fesztivál neve a színház "tükörtartó" szerepére és az "azonnali reagálásra" utal.

A rendezvényt eredetileg októberre ütemezték, később azonban rájöttek, hogy számos hazai rangos fesztivállal ütközne a program abban az időszakban. Így szerencsésebbnek tartották az új időpontot 2009 márciusának utolsó hetére rögzíteni. A fesztivál költségeit 600 ezer lejre (csaknem 170 ezer euróra) becsülik, ennek egyharmadát a színház önrészként vállalta magára, a fennmaradó kétharmadot pedig a Kovászna Megyei Tanács, illetve a szentgyörgyi önkormányzat költségvetéséből fedezik - írta a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ).

Az erdélyi Krónika szerint a rendezvényre két színházi évad kritikusok által kitüntetett előadásait hívják meg négy országból, így a romániai, a magyarországi, a lengyel és a cseh színházak legjobbjai képviseltetik magukat olyan műsorral, amely a kortárs színházművészet értékeit kívánja tükrözni - írta az erdélyi Krónika, amely szerint a szervezők két világhírű színházra, a Deutsches Theaterre és a Companie Josef Nadj néven ismert orléans-i csapatra is számítanak.

Bocsárdi olyan európai jelentőségű rendezvényt szeretne meghonosítani, amely a Tamási Áron Színház mellett a várost is bekapcsolja az európai kultúra vérkeringésébe. Az évfordulóra felújítják a színház előcsarnokát és főbejáratát. A tervek szerint az előcsarnokban kávézót rendeznek be, amely a művészetkedvelők állandó találkahelye lehet, a főbejárathoz pedig Tamási Áron életműve előtt tisztelgő emlékművet állítanak. Ennek elkészítésére zárt, jeligés pályázatot írt ki a színház.

Forrás: MTI