Felülvizsgálat kell

Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a Magyarországon halálos balesetet okozó ír férfiéhez hasonló eset.

A képviselő a Bizottsághoz eljuttatott dokumentumban felhívja a figyelmet arra, hogy a 2000-ben két gyermeket halálra gázoló ír férfi nyolc éve megoldatlan ügye nagy felháborodást váltott ki a magyar közvéleményben, amely magyarázatot vár a kialakult helyzetre. Az ír állampolgárságú Ciaran Tobin azért nem kezdte meg jogerősen kiszabott hároméves börtönbüntetésének letöltését, mert a magyar hatóságok által kiadott európai elfogatóparancsot az ír bíróság másodfokon jogerősen elutasította.

Herczog Edit arra a kérdésre vár választ, hogy a Bizottság tervezi-e a tragikus események tükrében az európai elfogatóparancsról és a tagállamok közötti átadási eljárásokról szóló kerethatározat (2002/584/IB) felülvizsgálatát? A képviselő szerint nemcsak a jövőbeli esetleges hasonló ügyek gyorsabb megoldását segítené, de növelné az európai polgárok jogbiztonságát is, ha a Bizottság ellenőrizné az európai elfogatóparancs végrehajtását, illetve rendszeresen elemezné az eljárás gyakorlati tapasztalatait és a rendszer működése során felmerülő jogi problémákat is.

Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: OS