Botanikai galéria nyílik

Londonban nyílik meg a hét végén a világ első olyan művészeti galériája, amelyet teljes egészében botanikai festmények és metszetek bemutatásának szentelnek.

A szombattól látogatható galériának a brit főváros szívében fekvő, világhírű Kew Gardens ad helyet. A képek egy része a Kew saját gyűjteményéből és Shirley Sherwood botanikus 700 alkotást számláló kiváló magángyűjteményéből származik.

Maga a galéria is Sherwoodról kapta a nevét, mivel a tudós hozzájárulásával gyűlt össze az építkezéshez szükséges pénz zöme.

A tematikus kiállítás azt a célt tűzte ki maga elé, hogy egyedülálló lehetőséget nyújtson a világ növényinek bemutatására.

"A galéria elhelyezi a botanikai művészetet a világtérképen, ráadásul akkor, amikor a növények még sohasem voltak olyan fontosak, mint most, a globális felmelegedés idején" - indokolta a galéria létrehozását közleményében a Kew igazgatója.

A XV. századi metszetektől a modern festményekig terjedő kulturális élmény nemcsak művészeti csemegét kínál a közönségnek, hanem egyúttal tudományos igényű felfedezést is.

Sherwood megnyitóbeszédében "a világ botanikai művészetének reneszánszát" emlegette az esemény kapcsán.

Forrás: MTI