Új Vaszary-kép bukkant fel

A Belvárosból, egy egyszerű magántulajdonostól került a Bizományi Áruház Vállalat Aukciósházához Vaszary János festőművész Nő enteriőrben című képe. Szokványos történetről van szó a képpel összefüggésben: egy idős embernek pénzre volt szüksége, leakasztot

Plesznivy Edit művészettörténész, a képről szóló katalóguscikk szerzője, a Magyar Nemzeti Galériában február végén zárult Vaszary János gyűjteményes kiállításának társkurátora megvizsgálta a képet s valódinak találta.

A festmény az 1909-ben készült enteriőrsorozat része, Az enteriőr vörös komóddal és a Nő karosszékben című alkotást köti össze ez a most előkerült munka. Az ifjú házas művész Attila utcai lakásának részletei láthatók a képeken és a Nő enteriőrben címűn is.

Ezen a festményen már feltűnik a festő feleségének, Miminek az alakja, akinek utcai öltözete, kalapja és letámasztott ernyője azt sugallja, hogy a hölgy éppen akkor érkezett haza.

A Nő enteriőrben című festményt április 26-ától az érdeklődők megnézhetik a BÁV Aukciósház kiállításán, és a május 7-i árverésen licitálhatnak is rá, kikiáltási ára 18 millió forint - tette hozzá a BÁV kereskedelmi igazgatója.
Forrás: MTI