Tanárok kék szalaggal BKV-sztrájk mellett

Támogatja a BKV munkavállalóinak sztrájkját a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ); az érdekképviseleti szervezet azt kéri a pedagógusoktól, pénteken tűzzék ki ruhájukra a szolidaritás kék szalagját. A PDSZ a távirati irodához csütörtökön eljutt

Kerpen Gábor elnök emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a közoktatásban dolgozók is azzal szembesültek, hogy a kizárólag megtakarítási szempontok által vezérelt intézkedések az óvodákban és iskolákban ugyanúgy "járatritkításokat" eredményeznek, mint a fővárosban tervezett közlekedési megszorítások.

Az érdekképviseleti elnök szerint ennek következményei közé sorolhatók a megszűnő szolgáltatások, a tömeges elbocsátások, a túlterhelt és megfélemlített pedagógusok, valamint a növekvő agresszió az iskolákban.

Mint írta, úgy látják, hogy Budapest tömegközlekedésében hasonló folyamat figyelhető meg: szűkülő, megszűnő és egyre dráguló szolgáltatások, növekvő zsúfoltság a járműveken, tömeges elbocsátások, túlterhelt és megfélemlített dolgozók.

A PDSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a tervezett járatritkítások komoly problémákat okozhatnak a nagy létszámú tanulni vagy dolgozni járó rétegeknek.

Egyre többen kényszerülnek majd ismét autóba azok közül, akik szívesebben választanák a tömegközlekedést az amúgy is zsúfolt utakon a szolgáltatás minőségromlása és ugyanakkor drágulása miatt - figyelmeztet közleményében a PDSZ.

Forrás: MTI