Szövettani műszert kapott a kórház a Gyermekrák Alapítványtól

A szövettani diagnózist a műtétek ideje alatt segítő berendezést adományozott a Gyermekrák Alapítvány a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórháznak; a berendezést csütörtökön adták át az intézményben.

Az eszközzel műtétkor 10-15 perc alatt fagyasztott szövettani metszet készíthető, így az operációt végző orvos azonnal dönteni tud, hogy jóindulatú elváltozással vagy rosszindulatú daganattal van-e dolga - közölte az átadáskor Kovács József, a kórház főigazgatója.

Elmondta, hogy közel 20 éve működik Nagykanizsán is ez az eljárás, de januárban meghibásodott az eddig használt készülék, ezért kértek segítséget a Gyermekrák Alapítványtól a több mint négy és fél millió forintba kerülő műszer beszerzéséhez. Az MTI érdeklődésére közölte: évente 40-50 műtéti beavatkozásnál van szükség a most kapott és ma a legmodernebbnek számító berendezésre.

Az adományozó kuratórium elnöke kifejtette: az alapítvány az elmúlt három évben mintegy 627 millió forintért vásárolt és adott át műszereket egészségügyi intézményeknek és betegeknek. A nagykanizsai kórházzal eddig nem volt kapcsolatuk, ez az első műszeradományuk.

Balogh István az átadáskor együttműködési megállapodást írt alá Marton Istvánnal, a város polgármesterével, amely szerint az alapítvány átvállalja a Nagykanizsán élő kilenc rákbeteg gyermek szociális támogatását, valamint ingyenes gyógyszerekkel, táplálék-kiegészítőkkel, vitaminokkal történő ellátását. Hozzátette, hogy Zalában még további 47 rákos gyermeknek nyújtanak rendszeres anyagi és természetbeni segítséget.

Forrás: MTI