Szakadék felé száguld az MSZP Szili szerint

Szili Katalin szerint az MSZP-ben félnek kimondani, hogy problémák vannak. "Mindenki azt gondolja, hogy ha összebújunk, összezárunk, akkor nem lesz baj. Miközben egy robogó vonaton ülünk, ami száguld a szakadék felé" - nyilatkozta a Hetek című hetilapnak

"Egyébként - mint folytatta - ezt a vonaton mindenki tudja, de aki a vészféket akarja meghúzni, annak ellökik a kezét".

Szili Katalin szavai szerint zajlik a napi túlélési küzdelem, miközben nincs az MSZP-nek jövőképe. Példaként említette, hogy jövőre európai parlamenti választások lesznek, amelyre már készülni kellene, de a politikusok figyelmét a napi dolgok kötik le.

"Szembenézésre volna szükség, és a megfelelő konzekvenciák levonására" - jelentette ki a lapnak a politikus, aki hangsúlyozta: nem tartja helyesnek pártja struccpolitikáját.

A házelnök úgy látja, a baloldal képviseletére hivatott párt válságban van, és összeomlónak látszik egy döntően neoliberális alapokon létrejött kormányzati tevékenység. Véleménye szerint a bizalomvesztéshez hozzájárult az is, hogy az emberek számára kérdéses lehet, ragaszkodtak-e a programjuk megvalósítása során a szociáldemokrácia klasszikus értékrendjéhez. Mint mondta, most éppen a reformfolyamatok közepén tartanak, így az eredmény még nem látszik, és emiatt sokan úgy érezhetik, hogy kaotikus helyzet van az országban. Hangsúlyozta: kulcskérdés az MSZP hitelességének visszaszerzése.

Szili Katalin emlékeztetett: az elmúlt két évben többször elmondta pártfórumokon és a nyilvánosság előtt is, hogy a kormány programját markáns baloldali karakterrel szabad csak végrehajtani, azaz törekedni kell a mély és érdemi társadalmi párbeszédre. "Ha nem beszéljük meg a dolgokat az emberekkel, és nem engedjük, hogy ők is beleszóljanak a közpolitika alakításába, akkor a reformokat nem fogjuk tudni véghezvinni. Ha kellő körültekintéssel jártunk volna el, akkor nem itt tartanánk" - vélekedett a házelnök.

A házelnök kitért arra: a párt hitelességének alapja az is, hogy kívülről is érzékelhető legyen, hogy az MSZP demokratikus baloldali párt. "A +rossz anyós+ kritikáim – bár az élet igazolta őket – sokszor visszhang nélkül maradtak. Sőt, elkezdtek engem, mint valami belső ellenzékit emlegetni, aki mindig kibeszél, megtöri a pártfegyelmet. Ez nem igaz" - hangoztatta.

A kisebbségi kormányzással kapcsolatban arról beszélt, hogy két-három témakör mentén laza egyezséget lehetne kötni az SZDSZ-szel, ami külső támogatást jelent. Megjegyezte ugyanakkor, hogy emellett nyitottnak kell lenniük mások felé is.

Forrás: MTI